Fashion

Cola en het onstaan daarvan

Caspar's recept - Caspar Burgi, tvkok en eigenaar van cateringbedrijf HotKitchen schrijft wekelijks een culinaire bijdrage. Deze week is dat een recept!

Wie is er niet groot mee geworden Coca-cola van die lekkere kleine ijskoude flesjes, die je van sommige moeders niet mocht drinken omdat er 10 scheppen suiker in een glaasje zaten?? Of dat je stoer op het schoolplein zat te verkondigen dat er wel echte cocaïne inzat.
Ook hoorde je dat het recept echt super geheim was, en er maar één mens was op de wereld die dat kon maken.
Nou was ik laatst in “de lexicon van de wijdverbreide misverstanden over voedsel” aan het bladeren en alle dingen over cola waarin ik steevast geloofde werden zwaar met de voeten getreden.
Ik vond het daarom een goed idee om dit levenslicht eens met jullie te delen daar dit toch een zeer verassende ontdekking is.

Waar komt Cola eigenlijk vandaan?
Naar men zegt hebben de Spaanse veroveraars tijdens hun zeer bloeddorstige tochten door zuid en midden Amerika de inheemse bevolking coca bladeren zien kauwen. Dit om hun honger gevoel te verminderen en hun moeheid te overwinnen. Uiteraard waren hier ook de Spanjaarden van gediend en brachten de bladeren naar Europa. Eenmaal in Europa was er een Franse apotheker die het coca extract mengde met wijn en dit oppeppende elixer verkocht onder de naam “vin Mariani”. Dit potende middel viel zo goed in de smaak dat zowat de gehele gevestigde orde van pausen tot tsaren zich in no time te goed deed aan deze wijn.

Klik hier om meer te weten over het ontstaan van Cola én om te lezen hoe je zelf Cola maakt.

Deel dit artikel
Back to top