Fashion

Siba Sahabi (ontwerper)

Good2b podium - Elke week laat pr-bureau De Wolven op good2b een kunstenaar aan het woord. Over passie, waar de inspiratie wordt opgedaan en de tips die hij of zij voor je heeft. Deze week ontwerper Siba Sahabi.
Siba Sahabi (ontwerper)
Istanbul neemt betoverende vormen en kleuren aan wanneer de nacht valt maar ook wanneer een nieuwe dag aanbreekt. Dit schemerige gebied tussen nacht en dag vormen de inspiratiebron voor de zeven vilten kandelaars van ontwerpster Siba Sahabi. Met haar serviezen en kandelaars laat Sahabi vergane beschavingen weer tot leven komen. Ze gebruikt haar Duits-Perzische achtergrond in haar ontwerpen om aan te tonen dat integratie van de oosterse met westerse cultuur naar vernieuwing en culturele rijkdom heeft geleid. Het werk van Siba Sahabi is te zien in galeries in binnen- en buitenland en wordt regelmatig gepubliceerd op blogs zoals Dezeen en in boeken zoals 'Hands on! Dutch design in the 21st century' van Jeroen Junte. Van 5 februari tot 8 april is de tentoonstelling Istanbul Twilight te zien in galerie Sofie Lachert in Tielrode, België.
[IMG01]


Haalt inspiratie uit..
Haar verre reizen. Siba heeft tijdens haar reizen naar onder andere India, Bolivia en Guatemala samengewerkt met lokale handwerkers. Van hen leerde ze werken met ambachtelijke materialen zoals textiel en zilver. Daarnaast leest ze graag oude verhalen zoals Gilgamesh. Een epos waaruit blijkt dat het Midden-Oosten indirect een sterke invloed had op de Europese cultuur. Deze invloeden verwerkt ze weer in haar ontwerpen.
[IMG02]


Is het meest trots op…
Bucchero
Dit is een serie van zwarte papierobjecten, geïnspireerd op keramieken voorwerpen van de Etrusken, een volk dat 800- tot 100-jaar voor Christus in Toscane leefde. Zij stookten hun aardewerk in vuur, zodat het leek alsof het van metaal was gemaakt. Het werk van de Etrusken is geïnspireerd op oosterse producten die uit Zijpen en Fenicië (nu Libanon en Syrië) werden geïmporteerd. Met de serie ‘Bucchero’ wil Siba Sahabi het blijvend belang van culturele ‘melting pots’, samensmeltingen, benadrukken.
[IMG03]


Is fan van...
Handgemaakte sierraden met verrassend materiaalgebruik en organische vormen van onder andere; Ela Bauer, Karl Fritsch, Susanne Klemm en Luiza Vogt.
Tip van Siba om te gaan zien…
Dennis Severs' House in Londen. Het huis is gedecoreerd in de stijl van de 18de eeuw met geur, geluid en er staan zelf etensresten op tafels. Het museum word verlicht via daglicht en kaarsen.
Museum der Dinge in Berlijn. Een klein museum in Kreuzberg een wijk in Berlijn over industrieel gefabriceerde gebruiksvoorwerpen, o.a. uit de voormalige DDR.
Meer over
Siba Sahabi is afgestudeerd aan de Gerrit Rietveld Academie Amsterdam, 2006. Ze heeft de 'Comeseedo' wedstrijd in Berlijn gewonnen en de 'Most remarkable Repair Contest' van Platvorm 21 in Amsterdam. Haar ontwerpen zijn geïnspireerd door keramiek en architectuur uit Europa en het Midden-Oosten.
http://www.sibasahabi.com/ en op Architonic.
[IMG04]


Haar werk is te zien in 'Galerie Ra' Amsterdam en 'Galerie Sofie Lachaert Tielrode'
De foto’s zijn gemaakt door:
Instanbul Twilight: Rene Mesman
Tea Dance: Karin Nussbaumer
Bucchero: Karin Nussbaumer
Kerameikos: Maayan Ben Gal

Deel dit artikel
Back to top