Fashion

Designontbijt met raapsteeltjes

Dordrecht - Galerie Intermezzo organiseert op zondag 30 september, in samenwerking met Simone Kroon een designontbijt. Ontbijten met raapsteeltjes? Dat niet, maar dit designontbijt is het verlengstuk van het afstudeerwerk van Simone Kroon; een boek over eerlijk Hollands eten met de toepasselijke en sprookjesachtige titel ‘Raapsteeltje en andere verhalen’.
Simone Kroon studeerde dit jaar af aan de Design Academy in Eindhoven, met het thema food. Zij raakte geïnspireerd om het verhaal van Raapsteeltje te vertellen vanwege de absurditeit waarmee voedselproductie tegenwoordig lijkt omgeven, vooral als het gaat om de weg die producten afleggen voordat ze in onze mond verdwijnen. Kroon traceerde de herkomst van wat ze op haar dagelijkse bord vond en dat was allesbehalve een sprookje: garnalen die eerst naar Polen reizen om gepeld te worden, geen vrolijke kippen die buiten hebben gespeeld, maar die op de vierkante centimeter hebben ‘gescharreld’. Regenwoud dat gekapt werd voor de teelt van soja, bestemd voor onze Nederlandse koeien. Het besef van de belasting van ons leefmilieu en de wereld om ons heen door ons consumptiegedrag drong steeds meer door.
Haar boek 'Raapsteeltje en andere verhalen’ verhaalt over de voedselindustrie in Nederland, maar ook over oud-Hollandse recepten van boerenfamilies en ambachtelijke producten die vergeten lijken. Ze laat je verder kijken dan de afstand naar de dichtstbijzijnde supermarkt. Met haar afstudeerproject wil Simone de weg van product naar consument inzichtelijk maken en bovendien tonen haar verhalen dat je geen lange weg hoeft af te leggen voor een goed product en hopelijk inspireren ze ons tot meer maatschappelijk verantwoord gedrag.
Het boek bevat twaalf delen, in elk deel wordt een provincie met een bijbehorend product onder de loep genomen. Reken maar dat je aangenaam verrast wordt door wat de Hollandse bodem zoal te bieden heeft. In het boekje zit een handige geografische gastronomische kaart van Nederland, die tevens als inhoudspagina dient: met Ijselmeerpaling, Drentse Nagelholt, Oosterscheldekreeft en Chaamse hoen. Met historische achtergrondinformatie en mooie beelden in de vorm van foto’s en illustraties.
Galerie Intermezzo organiseert het designontbijt naar aanleiding van de open atelierroute die plaats vindt in Dordrecht. Ruim zestig beeldend kunstenaars en vormgevers uit Dordrecht openen zaterdag 29 september en zondag 30 september van 12:00 tot 18:00 hun atelier voor het publiek. Het designontbijt is zondag 30 september, van 10.00 tot 12.00. Simone staat uiteraard die dag ook zelf in de keuken. Voor deze dag ging ze op zoek naar wat er in Dordrecht allemaal te vinden is en dat vind je terug op je ontbijtbordje. Kosten: €25. Aanmelden kan via Galerie Intermezzo, Voorstraat 178, Dordrecht.

Deel dit artikel
Back to top