Fashion

Richard Hutten in Kunsthal

Rotterdam - Hij ontwierp talloze vernieuwende meubels, richtte ondermeer het Utrechtse Centraal Museum in, heeft klanten als Donna Karan en Karl Lagerfeld en komend jaar wordt in Seoul een design academy, die zijn naam draagt, geopend. Richard Hutten is één van Nederlands succesvolste ontwerpers en wat in het rijtje nog ontbrak, is een grootse overzichtstentoonstelling van zijn werk. De Rotterdamse Kunsthal vond het tijd voor een eerbetoon aan de designer en wijdt daarom van 9 juni t/m 7 oktober een expositie aan zijn werk.
De tentoonstelling, die de naam ‘Homo Ludens’ heeft meegekregen, toont naast meubels, producten en interieurontwerpen zijn ontwerptekeningen en schetsen, die het denk- en werkproces van de internationaal bekende designer duidelijk maken. Een wereldkaart laat zien waar Hutten komt, wat hij doet en waar zijn producten verkocht en geproduceerd worden. De Kunsthal gaf Hutten de opdracht de tentoonstelling zelf vorm te geven. Het resultaat is overgoten met de typische ‘look en feel’ van Hutten. Richard Hutten, die begin jaren negentig aan de prestigieuze Design Academy afstudeerde, als homo ludens is uitnodigend voor zowel volwassenen als kinderen. Niet alleen mooie Berlage krukjes, ook een ‘twijfelglijbaan’ waar zowel links als rechts vanaf gegleden kan worden en kleine ‘olifantpoefjes’ bieden, naast niet eerder getoond werk, een volledig retrospectief.
Zijn ontwerpen zijn speels en bezitten vaak iets verrassends. Domoor (2002), een plastic beker met aan weerszijde een enorm oor, is daar een voorbeeld van en met een oplage van 100.000 stuks één van zijn bekendste en meest succesvolle ontwerpen. Uitgangspunt is het wat, hoe en waarvoor van een ontwerp. Door op een intelligente manier de functionaliteit en gebruikswaarde van (archetypische) objecten te ondervragen, komt hij tot een herinterpretatie en optimalisatie van de functie van een object. De naam van zijn ontwerpen verraadt vaak dat het op verschillende manieren dienst kan doen. Table-upon-table barstool (1991) bestaat bijvoorbeeld uit twee op elkaar gestapelde tafeltjes, die ook als barkruk kunnen fungeren. Zijn Zzzidtobject (2000), een soort skippybal, is met een kleine ingreep te veranderen tot wandlamp. Alle ontwerpen van Hutten, of het nu een kast, tafel, sieraad of kledingstuk betreft, zijn uitgevoerd in een eenvoudige vormentaal die hij zelf als ‘no sign of design’ benoemd.
Richard Hutten aan de Design Academy te Eindhoven en richtte in 1991 zijn eigen designstudio op, waar hij werkte aan een aantal projecten waaronder meubel- en interieur ontwerp. Sindsdien is hij één van de meest succesvolle internationale Nederlandse ontwerpers en sinds de oprichting van Droog Design in 1993 is hij actief binnen deze stroming. Zijn werk is onderdeel van de permanente collectie talloze toonaangevende musea. Dat zijn werk ook door andere bekende designers hoog aangeschreven staat, blijkt wel uit het feit dat niemand minder dan de Franse ontwerper Philippe Starck enkele ontwerpen van Hutten voor het interieur van het Delano Hotel in Miami en het Mondrian Hotel in Los Angeles gebruikte. En met cliënten die variëren Sawaya & Moroni en MOSS New York tot Karl Lagerfeld en Koningin Beatrix kun je wel zeggen dat hij het goed voor elkaar heeft. Onlangs kwam trouwens ook het boek Work in Use uit: een overzicht van zijn inspirerende werk.
Je kunt de expositie ‘Home Ludens’ bekijken van dinsdag t/m zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur en op zondag van 11.00 tot 17.00 uur in de Kunsthal, Westzeedijk 341, Rotterdam. Entree is € 8,50. good2b geeft 3 x 2 kaarten weg voor de expositie! Kijk snel bij WIN! De winactie loopt tot zondag 24 juni.

Deel dit artikel
Back to top