Fashion

The Family of Form

Milaan - Dit jaar bestaat de Design Academy in Eindhoven zestig jaar. De afgelopen jaren zijn eigenlijk alle grote Nederlandse vormgevers die van invloed zijn geweest van die academie afkomstig, denk aan bijvoorbeeld Hella Jongerius, Tord Boontje, Maarten Baas, Jurgen Bey, Kiki van Eijk, Piet Hein Eek, Richard Hutten en job Smeets. Om het jubileum te vieren, pakt de academie uit op de Salone del Mobile in Milaan komende week. Onder de naam ‘The Family of Form’ kun je het werk zien van die generaties graduates van de Academy. In de groepspresentatie, die je van 18 t/m 22 april in Museo Luciano Minguzzi kunt bekijken, staat de identiteit van vormgeving centraal.
De Design Academy heeft dit jaar gekozen voor een thematiek die in de afgelopen jaren op gang is gekomen: het bevragen van de identiteit van vormgeving. Jonge vormgevers doen onderzoek naar idealen van schoonheid, individualiteit en materialisatie van de fysieke of virtuele vorm. Ze zoeken naar menselijke en persoonlijke waarden, naar waardigheid en evenwicht. En vaak komen daar verrassende inzichten, nieuwe materialen en nieuwe technieken uit. De invulling van het individuele standpunt, het ontwerpen van de eigenheid van een product, staat centraal in de uiteindelijke keuze voor de expositie.
De titel van de expositie verwijst naar het beroemde fotoboek ‘The Family of Man’ van de Amerikaanse fotograaf/kunstenaar/curator Edward Steichen. Dit boek verscheen in de jaren vijftig en gaf voor het eerst een totaalbeeld van de wereldbevolking en zijn unieke eigenschappen en universele overeenkomsten. De expositie ‘The Family of Form’ laat zien hoe vraagstelling kan leiden tot een gevarieerd maar toch samenhangend geheel van vormen. Ook staat de titel voor de verbondenheid van alle leden van Design Academy familie (van afdelingshoofd tot student), door een gezamenlijk streven naar innovatie en verdieping binnen het vakgebied.
The Family of Form is een tentoonstelling die je zeker moet bezoeken als je deze week naar Milaan afreist. Je kunt de expo van 18 t/m 22 april van 10.30 tot 19.00 uur bekijken in Museo Luciano Minguzzi (Via Palermo 11) te Milaan. (Beeld: Christoph Brach)

Deel dit artikel
Back to top