Fashion

Expo Boxie bij Studio ApartAmsterdam - De Amsterdam Fashion Week is inmiddels in volle gang. Modeshows, openingen, beurzen, feestjes: alles draait de komende week om mode. Naast al deze events, worden er ook een aantal exposities georganiseerd. Zo kun je bijvoorbeeld bij ArtOlive (polonceaukade 17) de expositie The Art of Fashion met werk van vier jonge kunstenaars bekijken en in de Melkweg Galerie de creatieve samenwerking van modeontwerpster Catta Donkersloot en fotograaf Lisa Kortenhorst aanschouwen tijdens de expo No Strings Attached. Ook Studio Apart heeft een speciale Fashion Week expositie georganiseerd. Je kunt er t/m 18 maart de theatrale streetart-achtige kunst van Boxie (alias Marco van Boxtel of juist andersom) bekijken.
Sinds begin jaren negentig werkt hij hard aan zijn inmiddels omvangrijke oeuvre graffitiachtige illustratieve kunst. En die tomeloze inzet is niet voor niets geweest, want zijn werk is niet onopgemerkt gebleven. Sportgigant Nike bijvoorbeeld heeft de Amsterdammer ingeschakeld om haar communicatie-uitingen van zijn handtekening te voorzien. Het succes schijnt de kunstenaar nauwelijks te interesseren: ‘ik maak kunst omdat het er uit moet bij me, centen zijn maar bijzaak. Voor mij is kunst omgaan met vrijheid’. In zijn gedetailleerde verhalende werk komen thema’s als vaderschap, angst en religie steeds terug.
Als je zijn oude werk met het werk wat hij nu maakt vergelijkt, zie je een interessant proces. Waar hij eerst uitsluitend de kwast hanteerde hebben spuitbussen en stiften hem geholpen bij het steeds verder perfectioneren van zijn Boxies. Op canvas, objecten of muren. Angst voor de ‘grote witte leegte’ kent hij niet, hij heeft de ruimte juist nodig om zijn energie kwijt te kunnen. Een kwaliteit die hem goed van past komt bij het samenwerken binnen het bekende street art collectief Kwasten Met De Gasten, waarvan je werk o.a. in Club 11, Jimmy Woo, Supperclub, Bitterzoet, Panama en de Bijenkorf terug kunt vinden.
Je kunt de expositie van Boxie van maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 18.00 uur en op zaterdag van 12.00 tot 17.00 uur bekijken in Studio Apart (Prinsengracht 715) in Amsterdam. Entree is gratis.

Deel dit artikel
Back to top