Fashion

Architectuur van de nacht

Rotterdam - In 2007 is Rotterdam City of Architecture en in het kader hiervan staan er een hoop activiteiten op het programma. Van excursies en evenementen tot lezingen en een speciale audiotour. Ook het Nai organiseert een aantal tentoonstellingen en begint dit jaar met de expositie 'Architectuur van de nacht - Schitterende gebouwen' van zaterdag 27 januari t/m zondag 6 mei.
Steden baden tegenwoordig in het licht. Op geen enkel moment is de stad niet verlicht, sterker nog: een echt donkere hemel kennen we niet meer. Kunstlicht heeft een grote verschuiving teweeg gebracht in de manier waarop we de stad beleven: de nacht is tot leven gekomen. In deze expo kun je zien hoe het gebruik van kunstlicht in de afgelopen honderd jaar de manier van ontwerpen en bouwen, en onze nachtelijke beleving van de gebouwde omgeving heeft veranderd. En dat is nogal een verschil zul je merken.
In de tentoonstelling wordt de geschiedenis van kunstlicht in de architectuur getoond (van gloeilamp tot LED) en worden de actuele vraagstukken die hiermee verbonden zijn aan de orde gesteld. Je wordt gestimuleerd om opnieuw na te denken over de manier waarop licht een rol kan spelen in het ontwerp van een gebouw, een stadsdeel of een stad. Verlichte maquettes in een verduisterde ruimte hebben een bijzondere plaats in de tentoonstelling. Verder kun je bijzondere kunstwerken, lichtontwerptekeningen, klassieke en moderne nachtfoto's van gebouwen en boulevards en collages van 'by night'-ansichtkaarten zien.
Het is geopend van dinsdag t/m zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur en op zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Entree is € 8. (Beeld: Christian Richters)

Deel dit artikel
Back to top