Fashion

Architextile

Dordrecht - Driedimensionale stoffen op het snijvlak van kunst, design en architectuur. Zo is het textiele werk van ontwerpster Aleksandra Gaca het best in één zin samen te vatten. De van oorsprong Poolse, studeerde textiel en modevormgeving aan de Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en exposeert komende maand in galerie Intermezzo in Dordrecht.
Al bijna tien jaar experimenteert Aleksandra onafgebroken op een bijna wiskundige manier met garenbindingen en bijzondere materialen. Vanuit deze combinaties probeert ze bijzondere constructies te creëren om de textiel ruimtelijk te laten worden. Het driedimensionale effect in haar werk is in de loop der tijd steeds extremer geworden. Door het uiteenlopende materiaalgebruik, van zacht mohair tot supersterk monofilament, kunnen haar stoffen in verschillende kunstdisciplines worden gebruikt. Van mode tot interieur en architectuur.
Een aantal van haar verfijnde meer subtiele structuurontwerpen (dus commerciëler) kun je terug vinden in de collecties van grote merken als De Ploeg en Kendix International Textiles. De meer gedimensioneerde ontwerpen zijn te vinden in de projectcollectie van Hybrids+Fusion. Deze zwaardere kwaliteiten vind je terug als meubelstof, wandbekleding en zelfs vloerbedekking. Daarnaast zijn er meer uitgesproken weefsels in zachte materialen, de Slumber collectie. Deze rekbare stoffen, die bij gebruik vervormen, hebben een onweerstaanbare aantrekkingskracht op iedereen die van mooie materialen houdt. Je vindt ze terug in een aantal sculpturale poefs en een serie royale sjaals.
In deze expositie kun je haar nieuwste collectie, een volgende stap in haar zoektocht naar ruimtelijke textiel, verwachten. In deze stoffen combineert ze tegenstellende materialen (denk aan mat en glans of wol en metaal) en past ze toe in architecturale panelen en wandschermen. Naast deze expositie kun je werk van Alexsandra Gaca ook nog tot 14 januari bekijken in het Textielmuseum in Tilburg tijdens de tentoonstelling High Tech Low Tech. ‘Architextile’ kun je van 14 januari tot 12 februari bekijken in Galerie Intermezzo in Dordrecht, geopend van woensdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur. Entree is gratis.

Deel dit artikel
Back to top