Fashion

Lars Snellaars

Jong talent - In oktober vond de Graduation Galleries van de Design Academy plaats. Ruim 150 jonge talentvolle ontwerpers studeerden af aan de prestigieuze academie in Eindhoven en showden er hun werk. Onder hen ook de zesentwintig jarige Lars Snellaars. Met zijn kast, die de mysterieuze naam Fatal Extraction mee kreeg, gooide hij hoge ogen. Tijd voor meer over dit jonge ontwerptalent.
Lars Snellaars studeerde af aan de richting ‘man & living’. De afstudeerrichting die vooral op de thema's productvormgeving, interieur en wonen gericht is. En dat zijn hart bij het wonen ligt, zie je duidelijk terug in zijn werk. Zijn bijzondere eindproject, Fatal Extraction, is een harmonicakast. Door aan de handvatten aan beide zijkanten te trekken, kun je hem in de breedte uittrekken van 80 naar 160 centimeter. De kast bestaat uit kleine latjes van red ceder, die in de basisconstructie een gesloten geheel van twee vakken vormen. In volledig uitgetrokken vorm ontstaat een transparant dressoir van zes vakken, waarbij je tussen de latjes door kunt kijken. In deze positie doet Fatal Extraction denken aan een constructie van steigers die een gebouw omhullen, maar tegelijkertijd een doorkijkje geven naar de onderliggende bouwstenen. Het tropisch hardhout geeft de kast ondanks de luchtige aanblik voldoende stevigheid.
Op een andere manier gesprekken, handelingen en het interieur van mensen interpreteren. Dit is voor Lars de basis voor een concept. Vanuit het concept kiest hij een materiaal wat er goed bij past waarmee hij weer nieuwe ingangen en ideeën creëert. Zijn visie op ontwerpen is duidelijk: functie gaat samen met vorm. Met zijn ontwerpen wil hij een helder verhaal vertalen door de vorm, het materiaal en de kleur. Functionaliteit is altijd een uitgangspunt voor de basis van zijn ontwerpen. Daarna probeert hij dat even los te laten, flink te experimenteren en een zo verrassend mogelijk, maar functioneel eindresultaat te creëren. Of zoals architect Mies van der Rohe bijna honderd jaar geleden zei: ‘Form follows function’. Vanuit deze ontwerpfilosofie werkt Lars ook.
Dat Lars zijn talent al meteen opgepikt is, is bijzonder. Vaak duurt het jaren voordat jonge ontwerpers daadwerkelijk hun producten in de winkels zien liggen. Fatal Extraction komt op de markt in verschillende variaties (boekenkast, dressoir en een sidetable). De productie houdt hij zelf in de hand, omdat ook dat een tak van het ontwerpvak is waar hij veel voldoening uit haalt. Momenteel is Fatal Extraction nog in de productiefase, maar de eerste exemplaren kun je toch al bij diverse designwinkels, waaronder &David in Den Haag en Marian Coenen in Udenhout, vinden.

Deel dit artikel
Back to top