Fashion

Notenkraker en Muizenkoning

Amsterdam - Het Nationale Ballet danst in december weer het razendpopulaire sprookjesballet Notenkraker en Muizenkoning van Toer van Schayk en Wayne Eagling. Sinds de première van deze oer-Hollandse versie van De Notenkraker in 1996 hebben al bijna 200.000 mensen de klassieker bekeken. Mocht je nog niet mee zijn gevoerd in de dromen van Clara en haar Notenkrakerprins, dan is dit je laatste kans, want zeer waarschijnlijk is het na 1 januari voorbij met de pret.
Geen december zonder Notenkraker. Op één of andere manier komen in het najaar bij balletgezelschappen over de hele wereld de kriebels weer op, want rond kerst wordt het ballet vaak opgevoerd. Sinds het ballet in 1892 in Rusland in première ging, is het jaar in jaar uit opgevoerd. In eerste instantie alleen in Rusland, daarna in de Angelsaksische landen en tegenwoordig dus wereldwijd. Bij Het Nationale Ballet staat het ballet pas sinds half jaren negentig op het repertoire. Maar goed, beter laat dan nooit.
Om een eigen invulling aan de Notenkraker traditie te geven, kozen Van Schayk en Eagling voor een Hollandse interpretatie van het verhaal. Zij zijn de eersten die Sint en Piet een rol in een ballet hebben toebedeeld. Hun Notenkraker en Muizenkoning speelt zich, in tegenstelling tot het oorspronkelijke verhaal, niet af in een patriciërswoning in een Duits stadje, maar in een Amsterdams grachtenpand rond 1810.
De hoofdpersoon in het ballet is Clara, dat van haar raadselachtige suikeroom Drosselmeijer een notenkrakerpop krijgt. In Clara's droom verandert deze in een prins, die verdacht veel lijkt op de knappe jongeman met wie ze op het sinterklaasfeest danste. Samen met haar 'droomprins' overwint Clara een lafhartig muizenleger, om daarna een 'virtuele' wereldreis te maken in de toverlantaarn van haar oom.
De Notenkraker en Muizenkoning gaat op 6 december in première en is de rest van de maand op verschillende data te zien in het Muziektheater, Waterlooplein 22, in Amsterdam. Kaarten vanaf € 20.

Deel dit artikel
Back to top