Fashion

Fotofestival Grid06

Amsterdam - Eén groot fotofestijn, zo kun je de internationale fotobiënnale Grid06 toch wel het beste omschrijven. Het festival wat eerst onder de naam Amsterdam Photo opereerde, heet sinds dit jaar Grid06. Een nieuwe naam, een andere vorm en een uitgebreider programma is het gevolg. Op zo´n vijftig locaties kun je een dwarsdoorsnede van uiteenlopende hedendaagse beeldcultuurpresentaties spotten. En niet alleen in Amsterdam, maar ook de omliggende steden Amstelveen, Haarlem en Almere doen mee.
Dit jaar zullen er speciale landenbijdragen gepresenteerd worden. Niet eerder namen er zoveel landen deel. Dit jaar zijn dat Bangladesh (World Trade Center Amsterdam), Ghana (Crematorium & Begraafplaats Westerveld), Montenegro en Brazilië (beide Koninklijke Hollandsche Lloyd), Taiwan (Gemeentehuis Almere), Irak (Ruigoord), Venezuela (Ateliers 2005), Tsjechië (Cultuurcentrum VU Griffioen), Mexico (451F) en Griekenland (Stadhuis Amstelveen). Om het makkelijk te maken, hebben we een kort overzichtje gemaakt met de leukste exposities. Zo weet je zeker dat je de highlights niet mist.
Bij restaurant Kantjil & de Tijger in Amsterdam kun je het werk van Patricia Steur zien. Je kunt circa twintig portretten van tribal tattoo's uit o.a. Papua Nieuw-Guinnea bekijken. Patricia heeft een Indische achtergrond en daarom past haar werk perfect bij het thema New Asian. Dat is het centrale onderwerp binnen het platform Kantjil Xpo (een aparte tak binnen het Kantjil concern).
Galerie Petra Spuijbroek in Haarlem organiseert de expositie Focus, waar je werk van o.a. Zan van Alderwegen, Remmelt van Veelen, Birgitte Birnie, Jean Haasbroek en Birgit Laken kunt bekijken.
In het Concertgebouw en het naastgelegen restaurant Chang-I kun je het werk zien van vier fotografen. Drie bedrijven uit de creatieve industrie, TypTop Casting, Vrienden Communicatie en Bullet Films, zijn gevraagd om binnen het thema Shoot Me If You Can werken te selecteren van toonaangevende fotografen. Daisy Komen, Paul Vos de Wael, Frank van Delft en Martin Dijkstra laten een dwarsdoorsnede zien uit de hedendaagse beeldcultuur. Een mooi geheel!
Verder kun je bij boekhandel Athenaeum een themapresentatie van fotoboeken vinden, kun je zelf aan de slag op de Volksuniversiteit met diverse fotografiecursussen en kun je op 13 november in de Sugarfactory het eindfeest bijwonen met VJ’s en de Konrad Koselleck Big Band. Voor meer informatie kun je kijken op de site van Grid06.

Deel dit artikel
Back to top