Fashion

HIRST

ABSOLUT - Elk tijdperk en elke kunstgenre kent zijn eigen rebels and devils. In de moderne Britse kunstwereld is dat ongetwijfeld Damien Hirst. Begin jaren negentig werd hij beschouwd als één van de belangrijkste vertegenwoordigers van de stroming ‘Young Britsh Artists’ (YBA) een groep hippe jonge Engelse kunstenaars waartoe ook Tracy Emin behoort. De kunst die de YBA’s maken staat bekend om de ironie, de decadentie en het shockerende, a-politieke en a-sociale karakter.
Damien Hirst ziet het daglicht op 7 juni 1965 in Bristol en studeert in 1998 af aan het vermaarde ‘Goldsmiths Gollege’ in Londen. Damien Hirst is schilder, installatie kunstenaar, curator, videoclip maker, filmregisseur, eigenaar van een restaurant en zanger van een aantal ‘ World Cup songs’. Een veelzijdig typje dus.
Hij stond alom bekend als ‘British Bad Boy’ uit een zeer welgestelde Britse familie. De kunstenaar Hirst stond voor het eerst in de spotlight in 1991 met zijn installatie "The physicalo Impossibility of Death in the Mind of Someone Living”. (De fysieke onmogelijkheid van dood in de geest van een levende, eenvoudig bekend als De haai of 'de gepekelde haai') Een geconserveerde tijgerhaai van ruim vijf meter lang in een aquarium annex glascontainer gevuld met formaldehyde. Met dit spraakmakende en sensationele kunstwerk brak Hirst in 1992 door in de media en bij het grote publiek.
Er zijn twee belangrijke terugkerende thema’s in zijn werk Damian houdt van werken met formaldehyde en hij is gek op stippen. Over zijn veelvuldige gebruik van formaldehyde zei hij ooit “ It’s dangerous but it looks like water”.
De ABSOLUT HIRST advertentie laat een reproductie zien van de ABSOLUT fles in een tank gevuld met formaldehyde. In een interview zei hij ooit dat mensen die geen alcohol drinken niet te vertrouwen zijn. Absolut vroeg hem op de man af of dat waar was. Hij reageerde met
“ Absolutely, alleen mensen die alcohol drinken durven de harde waarheid te vertellen. Zij zijn zich immers niet bewust van wat ze zeggen”. Hirst gaf een spetterend feest ter lancering van de ABSOLUT advertentie in zijn eigen ultrahippe restaurant Pharmacy. Het waren roerige tijden voor het merk.
De allerlekkerste ABSOLUT DRINKS kan je voortaan HIER vinden, shake ze!

Deel dit artikel
Back to top