Fashion

Jonge designers in Proeftuin 2006

Dordrecht - Het lijkt wel of er steeds meer aandacht komt voor jong talentvolle kunstenaars en vormgevers. Een goede ontwikkeling vinden wij, vandaar dat je hier regelmatig artikelen over ze vindt. Van 9 september t/m 21 oktober bijvoorbeeld kun je de expositie Proeftuin 2006 bekijken. Proeftuin is een tweejaarlijkse tentoonstelling in de tuin van het CBK Dordrecht. Speciaal voor deze tuin maken jonge kunstenaars of ontwerpers een tijdelijk werk. Voor deze editie hebben ze de succesvolle Rotterdamse ontwerpster Hella Jongerius gevraagd.
Ze nodigde jonge vormgevers uit waaraan zij lesgaf op de Design Academy in Eindhoven. Ze koos voor drie kleine bureaus: DEMAKERSVAN, Meesters & van der Park en officeoriginair. Het was haar opgevallen dat pas afgestudeerde designers minder solistisch zijn dan voorheen en relatief vaak een ontwerpbureau starten. Het leek haar vruchtbaar om juist eens deze teams een kans te geven zich te laten zien. Hoewel de grens tussen kunst en design lastig te definiëren is, heeft zij hen nadrukkelijk gevraagd geen kunst maar ontwerp te maken; een functioneel product of object dus.
De ontwerpers hebben gehoor gegeven aan de oproep van hun leermeester. Ze hebben net als de kunstenaars uit voorgaande edities de tuin gebruikt als inspiratiebron voor hun ideeën. Maar waar de kunstenaars vaak een werk maakten dat onlosmakelijk verbonden was met de tuin, hebben de ontwerpers ervoor gezorgd dat hun nieuwe producten ook los daarvan kunnen functioneren.
DEMAKERSVAN (Jeroen en Joep Verhoeven, Judith de Graauw) hebben de vrijheid, die de tuin als ‘huiskamer buiten’ biedt, gezien als inspiratie voor een nieuwe serie buitenlampen. Zij vroegen zich af hoe deze te maken in 2006 met oeroude technieken. Van brandend varkensvet, naar de gaslantaarn, de elektromagneet en uiteindelijk alternatieve energie. De schoonheid van het experiment, de eenvoud en de eerste ontwikkeling.
Vormgevingsbureau Meesters & van der Park (Jo Meesters, Marije van der Park) laat zich inspireren door techniek en natuur. Het resultaat is Green Oasis, een prieel in de vorm van een levensgrote graafmachine begroeid met klimplanten als hedra, kamperfoelie en clematis. Hiermee brengt het de natuur functioneel terug in de stad. De vorm van de graafmachine belichaamt de techniek, terwijl de groeiende klimplanten staan voor de kracht van de natuur. Green Oasis is letterlijk een groene oase voor het broodnodige moment van rust in de stedelijke openbare ruimte.
Speciaal voor deze tuin ontwierp bureau officeoriginair (Uli Budde, Ivan Kasner) een serie hangende schalen voor in de boom, waarbij gestart is vanuit een textiel denken en vormen. Door de stoffen schalen plaatselijk te bedampen met metaal, versmelten de twee materialen en vormen zo een nieuw, constructief en visueel geheel. Verder kun je een gestoffeerd buitenmeubel zien dat door een combinatie van diverse textielsoorten een link legt naar het menselijk buiten zijn.
Ook het talent van deze veel belovende ontwerpers 'proeven'? Het CBK in Dordrecht is geopend van woensdag t/m zaterdag en iedere eerste zondag van de maand van 12.00 tot 17.00 uur. Entree is gratis.

Deel dit artikel
Back to top