Fashion

Koks & Keukenmeiden

Amsterdam - Kookgek of gewoon geïnteresseerd in alles wat met food te maken heeft? Dan moet je echt voor 16 september een kijkje nemen in de Universiteitsbibliotheek van de Universiteit van Amsterdam, want daar kun je de tentoonstelling Koks & keukenmeiden bekijken.
De geschiedenis van het kookboek en het koken in Nederland, met de nadruk op Amsterdam, worden aan de hand van de zeldzame en bijzondere boeken uit de Amsterdamse Stichting Gastronomische Bibliotheek (SGB) en de Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheek weergegeven. De SGB is een samenvoeging van de twee grote collecties Nederlandse kookboeken van kookboekverzamelaars Joop Witteveen, Bart Cuperus en culinair journalist Johannes van Dam, én is hiermee de grootste particuliere collectie op dit gebied in Nederland.
Aan de hand van een groot aantal thema’s, zoals ‘De gegoede burgerkeuken’, ‘Koken in crisis- en oorlogstijd’ en ‘De vegetarische keuken’ wordt de geschiedenis van dit bijzondere genreboek duidelijk gemaakt. Zo kun je onder meer het kookboek Aaltje, de Volmaakte en Zuinige Keukenmeid zien. In 1803 verscheen het boek en het bleek dé culinaire bestseller van de negentiende eeuw.
Bij deze tentoonstelling verschijnt een gelijknamige boek. In Koks & Keukenmeiden nemen Johannes van Dam en Joop Witteveen je mee op een verkenningstocht door de gastronomische geschiedenis van Nederland. Het boek bevat oude recepten die door diverse Amsterdamse chefkoks en specialisten in een modern jasje zijn gegoten. Daarmee gaat het boek niet alleen óver kookboeken, maar is het ook een kookboek op zichzelf. Je kunt het boek voor €22,50 vinden in de boekhandel.
De expositie kun je van maandag t/m vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur bekijken in de tentoonstellingszaal van de Universiteitsbibliotheek in Amsterdam (Singel 425). Entree is gratis.

Deel dit artikel
Back to top