Fashion

Ria van Eyk in Textielmuseum

Tilburg - Het Textielmuseum brengt deze zomer een boeiend, retrospectief overzicht van het textiele werk van gerenommeerd kunstenaar en ontwerper Ria van Eyk. Aanleiding is een nieuwe publicatie van Ria van Eyk, Leven en werken. Hierin wordt in beeld en tekst uitgebreid ingegaan op het veelzijdige en omvangrijke oeuvre van deze al ruim vijfenveertig jaar actieve kunstenaar en ontwerper.
Ria van Eyk geldt als een belangrijke pionier in de abstracte, non-figuratieve textielkunst die vanaf de jaren zeventig in Nederland gestalte kreeg. De inzet van haar en anderen was om textiel als een volwaardig beeldend medium te zien en los te komen van het ambachtelijke imago. Met haar werken in textiel verwierf Ria van Eyk ook haar grootste bekendheid. Veel van dit werk vervaardigde ze in opdracht, waaronder het tapijt in het werkvertrek van Koningin Beatrix in Paleis Noordeinde in Den Haag, het 600 m2 grote ‘Sterrenhemeltapijt’ voor de Burgerzaal van het Paleis op de Dam en vele monumentale wandkleden voor openbare gebouwen en bedrijven. Het boek ‘Ria van Eyk, leven en werken’ is te koop in de museumwinkel voor €29,50.
De tentoonstelling over het werk van Ria van Eyk kun je zien tot 24 september. Het Textielmuseum is geopend van dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Entree is €5,50.

Deel dit artikel
Back to top