Fashion

Expo Yesterday’s People

Antwerpen - Als je deze zomer in Antwerpen bent, sla dan vooral het FotoMuseum niet over! Tot 10 september kun je hier namelijk de tentoonstelling ‘Yesterday’s People’ van de Belgische fotograaf Tim Dirven zien.
Als je de site van Tim Dirven opent, krijg je meteen een tweedimensionaal opengeklapte globe te zien, die de plaatsen aangeeft waaruit hij gefotografeerd heeft. Van volksfeesten in Guatemala, boeddhistische kloosters in Indië, psychiatrische patiënten in Roemenië, aidsslachtoffers uit Ivoorkust, religieuze rituelen in Iran, de armste staten van de VS tot lepra- en tbc-patiënten in Bangladesh, ex-kindsoldaten uit Mozambique, het boerenleven in Kyrgystan, de humanitaire catastrofe in Afghanistan, tot de Rwandese genocide. Van Bosnië via Bolivië naar Burundi terug naar België. Het zijn berichten uit brandhaarden over de hele wereld. Het is geen koelbloedige verslaggeving, maar vaak rituelen, portretten, verdwijnende manieren van leven. Of hoe brandhaarden door alles heen plekken blijven waar geleden wordt, maar ook doorgeleefd. Indrukwekkende beelden dus.
Tim Dirven is een fotojournalist. Zijn medium is de krant. Bij het nieuws dat zijn collega-reporters neerschrijven, levert hij beelden aan. Echte fotoreporters zijn er natuurlijk allang niet meer. Don McCullin fotografeert landschappen nu, Cartier-Bresson legde zich de laatste decennia van zijn leven nog enkel toe op het tekenen en Magnum is vandaag de dag meer bezig met het rendement van zijn archief en lifestyle/kunst, dan met conflicthaarden. Al is de fotoreporter nog zo snel, CNN achterhaalt hem wel. Maar desondanks zie je in deze tentoonstelling wel beelden van de aangrijpende gebeurtenissen, waarvan je soms niet eens weet hebt. Het FotoMuseum is dagelijks geopend van 10.00 tot 18.00 uur (maandag gesloten). Entree is € 6.

Deel dit artikel
Back to top