Fashion

Nachtburgemeester opent SchijnheiligAmsterdam - Chiel van Zelst, de versgekozen nacht burgemeester van Amsterdam, opent zaterdag 25 februari op officiële wijze de eerste expositie in de pasgekraakte galerie Schijnheilig! De expositie toont het werk van acht Rietveldstudenten.
De expo is het resultaat van een week lange bezetting van de galerie door de Rietveldstudenten in wisselwerking met Schijnheilig! De gehele ruimte van de galerie is hierbij als uitgangspunt genomen. Zoals Sint Antonius de beschermheilige is van de zaken die men terug wil vinden, zo beschouwt Schijnheilig! het pand als een objet trouvé, een maagdelijk canvas. Verwacht worden onder andere een schrootboom, de innerlijke mens uitgespreid in afplaktape, lichtsculpturen en de nodige dosis levend actieschilderen. De avond zal opgeluisterd worden door live performances en muzikale uitspattingen.
Schijnheilig verwierf bekendheid door haar gekraakte galerie aan de Heiligeweg, alwaar zij een jaar lang ruimte bood aan beginnende eigenwijze kunstenaars en performers. Deze galerie werd, na lang touwtrekken met de gemeente over legalisatie, uiteindelijk ontruimd. Ook hier was de galerie tot kunstwerk gemaakt, met intern volledig witgeschilderde barricades en interieur. De galerie werd verdedigd door een als ME-er verklede dichter.
Op deze nieuwe lokatie aan de Sint Antoniesbreestraat 64 hoopt de galerie zich legaal te kunnen vestigen. Het pand is van de gemeente. De galerie wil zowel een verrijking zijn voor de buurt als voor jong cultureel Amsterdam, en wil met deze opening het startschot geven voor een lange reeks aan uitdagende exposities en activiteiten.
Chiel van Zelst zal in zijn nieuwe funktie als nachtburgemeester door middel van het doorknippen van een afzetlint zijn eerste officiële opening verrichten. Chiel heeft al een lange staat van dienst in het culturele leven van Amsterdam. Zelf begon hij enkele jaren terug, na activiteiten in onder anderen Vrieshuis Amerika en de gekraakte galerie de Chiellerie. Deze is inmiddels gelegaliseerd als broedplaats. Één van zijn doelen als nachtburgemeester is juist het stimuleren van dit soort kleine initiatieven, waarbij de politiek aangemoedigd wordt de functie en kwaliteit hiervan te herkennen en de ruimte te laten.
Schijnheilig! kondigt aan, dat indien zij toch voor ontruiming in aanmerking mocht komen, dat zij dan direct naar een volgende passende ruimte zal uitwijken, met of zonder hulp van de gemeente.
Deze historische handeling, de opening van de expositie van de studenten van de Rietveld Academie, zal plaatsvinden om 20.00 uur aan de Sint Antoniesbreestraat 64. Voor verdere initiatieven van Schijnheilig verwijzen we je naar www.schijnheilig.org

Deel dit artikel
Back to top