Fashion

Newer Orleans in NAi

Rotterdam - Nieuwe scholen, een duidelijke stadskern en een nieuw vormgegeven landschap in relatie tot de rivier: in New Orleans moet na de desastreuze vernielingen door orkaan Katrina van vorig jaar alles worden opgebouwd. Maar hoe? De stad heeft dringend behoefte aan inspirerende plannen voor de wederopbouw, ondanks dat men al weer flink bezig is om alles op te bouwen. Het NAi (Nederlands Architectuur Instituut) in Rotterdam heeft daarom samen met de architectuurschool van Tulane in New Orleans en het gerenommeerde Amerikaanse kunsttijdschrift Artforum aan zes befaamde ontwerpbureaus uit Nederland en Amerika gevraagd om een eerste visie op wijk, stad en regio van het nieuwe New Orleans te ontwikkelen. Een uitdagende, maar ook vreselijk moeilijke opdracht. De benaderde ontwerpers zijn MVRDV, Ben van Berkel (UN Studio) en Adriaan Geuze (West 8) uit Nederland, en Huff + Gooden Architects, Morphosis en Hargreaves Associates uit Amerika. De ontwerpers zijn gevraagd op drie niveaus (wijk, stad, regio) een visie te ontwikkelen op de gemeenschappelijke ruimten die de stad weer bij elkaar kunnen brengen.
'Newer Orleans - A Shared Space' is een tentoonstelling die gedeelde ruimten en symbolen voor New Orleans presenteert. De wederopbouw van deze verwoeste stad is al begonnen, maar in dat proces zullen vooral de bestaande structuren en stedenbouwkundige vormen terugkeren. De vraag is of de stad ook een andere toekomst kan hebben, waarin er op een nieuwe manier een gevoel van betrokkenheid met elkaar, met het politiek-economische systeem en met het landschap kan worden omkaderd door architectuur.
Vanaf 20 januari tot 12 maart kun je in het NAi de voorstellen voor een 'Newer Orleans' bekijken. De resultaten die je kunt zien, zijn een inspiratie voor het verdere wederopbouwproces. Naast de tentoonstelling worden er ook debatten over watermanagement en aanverwante onderwerpen georganiseerd in Rotterdam én New York. Het NAi is geopend op dinsdag t/m zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur en op zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Entree is € 6,50.

Deel dit artikel
Back to top