Fashion

Angela Bulloch in De Pont

Tilburg - In De Pont, het museum voor hedendaagse kunst in Tilburg, is tot 7 mei de expositie van Angela Bulloch te zien. Het werk van de oorspronkelijk Canadese kunstenares is complex en veelzijdig: licht- en geluidswerken, tekenmachines, fotoseries, videoprogramma’s, interactieve installaties en tekstwerken. Maar achter de verscheidenheid aan vorm, techniek en presentatie zit altijd een gerichte belangstelling voor maatschappelijke en sociale structuren en systemen. Deze tentoonstelling, die samen met musea uit onder andere Toronto en Wenen is georganiseerd, is per museum verschillend samengesteld en bestaat uit wisselende elementen en variabele constellaties.
Angela Bulloch woont en werkt in Londen en Berlijn. In 1997 behoorde zij tot de genomineerden voor de Turner Prize, de meest prestigieuze prijs voor moderne kunst in Engeland. Al snel werd ze beschouwd als een van de ‘Young British Artists’, maar haar werk ontleent zijn betekenis niet aan een sensationele onderwerpkeuze of een controversiële presentatie. Haar kunstwerken laten zich niet vangen in een eenduidige interpretatie, maar ze bieden de ruimte aan meerdere ervaringen en betekenissen. In een samenwerking met ‘computerkunstenaar’ Holger Friese heeft ze haar ‘Pixel Boxes’ ontwikkeld. De Pixel Boxes zijn houten of aluminium kubussen in verschillende maten, waarvan één zijkant uit een beeldscherm bestaat. De schermen lichten afwisselend op in een kleur per vak. In deze tentoonstelling zijn een aantal lichtinstallaties te zien, maar ook schilderijen. Van haar lichtobjecten kun je de Macro World (een opstelling van Pixel Boxes waarvan de kleuren reflecteren in een spiegelend plafond) en de RGB Spheres (vier wanden met gekleurde lampen, waarvan de constellatie is ontleend aan een abstract schilderij van kunstenares Bridget Riley) bewonderen. De expositie van Angela Bulloch is van dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur te zien in De Pont. Entree is €6.
Tip: mocht je voor 21 januari nog in Antwerpen komen, ook daar kun je werk van haar bekijken en wel in galerie Micheline Szwajcer.

Deel dit artikel
Back to top