Fashion

De Stijl Continues – landelijk

Designleesvoer is natuurlijk helemaal geschikt voor deze regenachtige dagen! Heerlijk met een designboek droom je van fraaie ontwerpen en uitzinnige structuren. Voorbeeld van zo’n droomboek is De Stijl Continues: The Journal Structure (1958 – 1964). An Artists’ Debate. Dit boek gaat over het tijdschrift Sructure en het effect wat dit tijdschrift heeft gehad op het gebied van hedendaagse architectuur en design. Een must voor iedere designfreak! Want Structure was niet zo maar een tijdschrift: lange tijd gold het als hét kunsttijdschrift in Nederland. Bovendien, was het tijdschrift van 1958 tot midden jaren zestig een belangrijk platform voor beeldende kunstenaars. Niet bepaald de kleinsten leverden hun bijdragen aan dit blad. Te denken valt aan: Joost Baljeu, Max Bill, Eli Bornstein, Ad Dekkers, John Ernest, Karl Gerstner, Stephen Gilbert, Jean Gorin, Anthony Hill, Kenneth en Mary Martin en Carel Visser. Deze kopstukken van de Nederlandse architectuur- en designwereld herbezonnen zich op de vormgevingsprincipes en de theoretische grondslagen van stromingen als Bauhaus, het constructivisme en De Stijl uit de jaren twintig en dertig.
Schrijfster Jonneke Jobse beargumenteert dat de discussies die in Structure werden gevoerd, zorgden voor een herwaardering en zelfs een herleving van de stroming De Stijl.
Bekende en minder bekende kunstenaars bogen zich in het tijdschrift over de vraag of de natuur weer uitgangspunt moest worden van de kunst, langs welke weg er samengewerkt kon worden met architecten, hoe de kunst zich tot de eigentijdse wetenschap en filosofie diende te verhouden, welke materialen en technieken er moesten worden toegepast, of men zich moest beperken tot rechte hoeken en primaire kleuren, en of het gebruik van wiskundig bepaalde ordeningen al of niet toelaatbaar was. Dat is heel wat en het is niet voor niets dat hun artikelen in Structure heel wat stof hebben doen opwaaien! De wereld is radicaal veranderd door deze debatten! Bovendien zijn deze discussies nog steeds relevant voor vandaag de dag!
Hun gedachtewisseling wordt door Jonneke Jobse op de voet gevolgd. En natuurlijk worden zij rijkelijk geïllustreerd! Een aanrader! De Stijl Continues: The Journal Structure (1958 – 1964) wordt uitgegeven door 010 publishers en ligt voor €34,50 in de winkel. good2b geeft 2 exemplaren weg, kijk bij WINNEN!

Deel dit artikel
Back to top