Fashion

Digiradio met The Bug – landelijk

Radio killed the TV-Star! In de laatste week van oktober zijn de stations "Radio Top 2000" en "FunX supported by BNN" officieel van start gegaan in het DAB-pakket. Via The Bug kun je deze zenders ontvangen, en daarbij ook nog eens 8 andere radiostations! Welke? Deze: Radio 1, Radio 2, 3FM, Concertzender, Radio 4, 747, TOP2000 en 24Nieuws! TOP2000 is dus de Top 2000 (het bestbeluisterde radioprogramma van NL) non-stop en zonder nieuws, commercials en DJ's, alleen via DAB te ontvangen, niet op de FM dus. Ook FUNX is ook niet op FM en alleen via DAB te ontvangen. FUNX is wel ook via internet en de kabel nog te beluisteren... De Publieke Omroep heeft nog ruimte voor één monospraakkanaal en werkt momenteel aan invulling daarvan.
Maar wat is DAB nou eigenlijk? DAB is de digitale opvolger van FM en is bedoeld om meer zenders in hetzelfde spectrum te stoppen... En daar is nu dus een speciaal supercool vormgegeven radiootje voor ontwikkeld; The Bug! Ongeveer 70% van de Nederlandse bevolking kan in potentie de genoemde radiostations in de auto ontvangen. Het percentage dat ook binnenshuis portable ontvangt ligt lager: rond de 50%. Dus op een gegeven moment kun je rekenen op 45 zenders voor bijvoorbeeld de randstad ipv de huidige 15 op FM...Let wel, DAB is gewoon gratis te ontvangen, net zoals FM...
Het enorme voordeel is dat er veel meer content op kan. In London bijvoorbeeld hebben ze zo veel radiozenders in de lucht op DAB dat er altijd wel iets gaafs is, op elk moment voor iedereen Jazz, House, Elektro, Pop, Nieuws, Indo, etc etc. Daarbij heeft DAB een supergoeie geluidskwaliteit, is het gratis en heb je geen last van gekraak, geruis of verloop van zenders. Verder maakt DAB een onwijze hoop extra features mogelijk. Met The Bug bijvoorbeeld kun je live-radio pauzeren, terugspelen of vooruitspelen. Verder ontvangt The Bug ook tekst, dus info met bijvoorbeeld filenieuws, welk nummer speelt, welke artiest etc etc. En echt veel meer info dan je gewend bent van je autoradio. En The Bug speelt MP3’s af, en neemt radio op naar MP3. Lang leve de techniek!
In NL ontvangen we op dit moment pas 9 zenders maar dat is omdat Nederland pas net een klein jaartje bezig is... Binnenkort komt er dus nog 1 nieuwe spraak-zender bij... Wil jij ook digitale radio hebben? good2b geeft 2 The Bugs weg, dus kijk snel bij WINNEN!

Deel dit artikel
Back to top