Fashion

Futuristische Griekse Godinnen bij Winde Rienstra

AFW Report - Hou Ithaka altijd in je achterhoofd. Daar te komen is je ultieme doel.
Maak geen haast tijdens de reis. Het is beter om hem vele jaren te laten duren..
Ithaka is het eiland van de Griekse god Odysseus en de reis daar naar toe was inspiratie van Winde Rienstra voor haar zomer 2013 collectie.

Tekst: Letizia Luijs
De eigenzinnige Winde Rienstra staat bekend om haar slow fashion ontwerpen. Ze kiest altijd voor kwaliteit en een groot deel van haar collectie is met de hand gemaakt. Het gedicht Ithaka lijkt haar op het lijf geschreven te zijn.
[IMG01]


Slow fashion in beeld
Het geroezemoes in de zaal word overstemd door het zuivere geluid van een enkele panfluit. Voetje voor voetje loopt het eerste model de zaal in. Ze loopt zo langzaam over de catwalk dat het lijkt alsof ze zweeft. Haar blik is strak de verte in gericht maar toch heeft ze iets sereens,iets onaantastbaars.
Ze is een Griekse godin opzoek naar het eiland van Odysseus en ze is niet alleen. Ze heeft haar zeven zusjes meegenomen en allemaal dragen ze een unieke en beeldschone jurk van Winde Rienstra.
Iedere jurk bevat de twee tegenpolen ouderwets en hypermodern. In plaats van met elkaar te strijden, omarmen de tegenpolen elkaar hartstochtelijk. Ze smelten samen tot het perfecte koppel waar niemand omheen kan zonder het even te bewonderen.
Opposites attract
Een mooi paar is de glanzende, enkellange, futuristische rok met een hoge split aan de achterkant samen met een zachte, lila top van wol. De rug van de top is open en op de voorkant zijn pluizige pompons gebreid.
Een ander mooi tweetal is de oudroze rok van nepbont tot net over de knie die aan de zijkanten is opengewerkt met witte, gehaakte bloemen. De witte top is kaarsrecht gesneden en de strakke, futuristische lijnen zorgen ervoor dat het oubollige weer wat afzwakt.
Het meest extreme koppel is er een met een super korte, witte jurk die helemaal gehaakt is. Op de borst en de heupen zijn puntige elementen van hout bevestigd wat het gehaakte jurkje juist een out of space uitstraling geeft. Om de grannylook weer wat meer aanwezig te laten zijn in deze outfit heeft Winde ouderwetse, roze bloemen op de houten stukken geborduurd zodat ze er uit zien als de tuttige schilderijtjes die je vast weleens bij je oma hebt zien hangen.
[IMG02]


Griekse invloeden
Op weg naar Ithaka dragen een aantal Griekse godinnen ook de vertrouwde, enkellange, gedrapeerde jurken in pasteltinten waarin ze al eeuwen worden afgebeeld. Uiteraard omarmen ook deze jurken de toekomst en zijn ze afgestyled met futuristische items. Een riem met grote, puntige sterren of puntige schouderpads in de vorm van sterren.
De schitterende schoenen geven de gedrapeerde jurken ook acuut een ultramodern tintje. Ze hebben een asymmetrische plateauzool zonder hak aan de achterkant. De bovenkant is open en in gladiatorstijl met bandjes om de voet heen gebonden. Bij de enkel zijn kleine pompons bevestigd voor het granny gevoel. Winde; ik wil die schoenen!
De reis naar Ithaka
De Griekse godinnen hebben zaterdag 14 juli neen prachtige nieuwe zomercollectie van Winde Rienstra laten zien tijdens Amsterdam Fashion Week. Een collectie waarin veel tijd is gestopt om zo het ultieme resultaat te behalen en dat is gelukt. Ik denk dat we Winde, voordat ze Ithaka bereikt, ook nog wel eens in Parijs terug zullen zien.
[IMG03]


Foto's: Peter Stigter

Deel dit artikel
Back to top