Fashion

Modetentoonstelling: Fashion, Ahoy!

Haute couture en prêt-à-porter - Een streepjestrui of een officiersjasje; wie heeft ze niet in de kast hangen? Vele modeontwerpers, waaronder Chanel en Gaultier, laten zich inspireren door elementen uit de kleding van de matroos en de kapitein.
De modetentoonstelling ‘Fashion, Ahoy!’ in het Martitiem Museum in Rotterdam biedt een overzicht van internationale haute couture en prêt-à-porter uit Parijs en Londen. Topstukken van modehuizen zoals Dior, Gaultier, Chanel, Yves Saint Laurent, Rykiel, Castelbajac, Westwood en Nederlandse modeontwerpers zoals Viktor & Rolf, Francisco van Benthum, Jeroen van Tuyl en Marlies Dekkers zijn, in een voor Nederland unieke tentoonstelling, samengebracht. Hoogtepunten van de tentoonstelling zijn ook het in Nederland nog nooit eerder vertoonde eerste matrozenpakje van de kleine Engelse kroonprins en het uniform van ZKH prins Willem-Alexander van Oranje in zijn rang als commandeur bij de Koninklijke Marine
Over de afbeelding hierboven: De wit met blauw gestreepte, gebreide borstrok is in de jaren 1820 voor het eerst te zien op afbeeldingen van matrozen. Tegenwoordig dragen matrozen een t-shirt dat nog steeds ‘borstrok’ heet. Waarschijnlijk vindt het zijn oorsprong in de kleding van de Bretonse visser.
Sonia Rykiel staat bekend om haar breisels en streepeffecten. De tricot outfit uit de PAP Collectie najaar/winter 2005, getoond in 'Fashion, Ahoy!', toont een top met halve braniekraag, broek, twee riemen en hoed. De kraag en de gestreepte top zijn hier onderdeel van een piratenoutfit.
25 september 2010-13 maart 2011
www.maritiemmuseum.nl.
Alle nieuwtjes, blogs, lookbooks en winacties altijd als eerste in je mailbox? Schrijf je HIER dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Deel dit artikel
Back to top