Fashion

Expositie Silk Stories

Rotterdam - In de Kunsthal in Rotterdam is van 28 maart t/m 21 juni de modetentoonstelling Silk Stories te zien.
Uit de verzameling van Japan-deskundige Jan Dees laat de Kunsthal dit voorjaar een selectie van 120 kledingstukken zien uit de periode 1900-1940. Naast kimono's worden haori (korte jasjes) en obi (brede brocaten ceintuurs) tentoongesteld. Een groot deel van de mannen-, vrouwen- en kinderkleding is afkomstig uit de Taisho periode (1912-‘26), de regeerperiode van keizer Yoshihito. De motieven op sommige kimono's zijn ontleend aan het moderne leven in de steden, maar het merendeel van de ontwerpen is gebaseerd op de natuur en de traditionele cultuur.
De tentoonstelling gaat in op de belangrijke rol die de kimono speelt in het dagelijkse Japanse leven, wat zijn functie is en hoe hij wordt gemaakt. Veel aandacht is er voor de fascinerende verhalen die vaak op de binnenvoering van de luxueuze kimono staan afgebeeld. Door de toenemende welvaart in de Taisha-periode - de regeerperiode van keizer Yoshihito (1912-1926) - kunnen steeds meer mensen zich een dure kimono veroorloven. Kunstenaars worden door de warenhuizen aangesteld om artistieke patronen te ontwerpen, wat resulteert in een ongelooflijk rijk en hoogwaardig aanbod.
De kimono bestaat uit tien tot twaalf meter stof. Het aantrekken van de kimono is een serieuze aangelegenheid, waarbij de keuze voor de extra kledingstukken zoals de onderkimono, een kort jasje of een brocaten ceintuur een belangrijke rol speelt. Mannenkimono’s zijn gemaakt van effen zijde; alleen de onderkimono’s en de voeringen van de jasjes werden voorzien van decoraties, die daardoor vrijwel nooit zichtbaar waren. De voorstellingen hebben vaak een verhalend karakter. Vrouwenkimono’s hebben vaak meer poëtische motieven. Nieuwe trends werden veelal geïntroduceerd door geisha’s, voor wie de kimono een belangrijk aspect van haar mysterieuze aantrekkelijkheid vormt.
Maandag 25 mei verzorgt de vrije Academie tijdens een exclusieve avondopenstelling in de Kunsthal een lezing over de Japanse kimono. Reserveren kan via Kunstgeschiedenis.nl.
Zondag 7 juni organiseert de Kunsthal een Japan-dag met workshops over kimono’s, kinderactiviteiten, Japanse hapjes en muziek.
Voor meer informatie kijk je hier.

Deel dit artikel
Back to top