Fashion

Van New Look tot Expo 58

Brussel - Naar aanleiding van de vijftigste verjaardag van Expo 58 organiseert het Museum voor het Kostuum en de Kant in Brussel een tentoonstelling over de mode van de jaren '50. De titel van de tentoonstelling, Van New Look tot Expo 58, verwijst naar de nieuwe mode die ontstond na de magere oorlogsjaren van de Tweede Wereldoorlog.
De new look was een reactie op de militaristische vrouwenmode die door de economie tijdens de oorlog werd opgedrongen. Dankzij de vrouwelijke elegantie werd de nieuwe stijl ervaren als een ware revolutie na de donkere oorlogsjaren. De stoffen, modellen en kleuren van de kleding werden steeds luxueuzer.
De tentoongestelde stukken komen uit de periode tussen 1947 en 1959 en maken deel uit van de eigen collectie van het museum. Het zijn zowel creaties van beroemde couturiers als dameskleding afkomstig uit de Belgische modehuizen. Typerend voor de vrouwenmode uit de naoorlogse jaren zijn de aangepaste kleren voor elk uur van de dag. In de voormiddag droegen de modebewuste vrouwen een mantelpakje, in de namiddag haalden ze de jurken uit de kast. Daarna kwamen de cocktailjurken, dan de chique japonnen om te gaan dineren. Het afsluiten van de avond gebeurde in schitterende avondjurken waarin soms meters stof waren verwerkt.
Die verschillende silhouetten komen allemaal aanbod in de expositie. Het Museum voor het Kostuum en de Kant geeft aansluitend bij de expositie een boekje uit waarin een selectie van een vijftigtal stukken uit de tentoonstelling wordt voorgesteld, telkens met een foto en een beschrijving, en de herkomst. Voor meer informatie ga naar de website. De tentoonstelling loopt nog tot 30 december. Het Museum voor het Kostuum en de Kant vind je aan de Violetstraat 12 in Brussel en is op woensdagen gesloten.

Deel dit artikel
Back to top