Fashion

Superheroes: Fashion and FantasyNew York - Superheroes: Fashion and Fantasy
Zwierige capes, mysterieuze maskers en sexy catsuits: zomaar een greep uit de garderobe van ieder zichzelf respecterend stripheld. Het Metropolitan Museum of Art in New York start deze week onder supervisie van Giorgio Armani en Vogue editor Anna Wintour de tentoonstelling Superheroes: Fashion and fantasy.
De tentoonstelling verkent de link tussen fictieve superhelden en fashion. Behalve dat het modebeeld net zo snel verandert als Superman kan vliegen is er nog een belangrijke overeenkomst. Curator Andrew Bolton legt uit dat de superheld dient als het ultieme metafoor voor fashion. Bij beiden draait het immers om het transformeren van het lichaam in een soort ideaal fantasie lijf.
In de fashionwereld kom je dan ook talloze verwijzingen naar het superhelden-thema tegen. Denk bijvoorbeeld aan de metallic ‘robot’ leggings van Balenciaga’s Nicolas Ghesquière die een gelijkenis tonen met de huid van Iron Man. Of Beirendonck’s opblaasbare vinyl kleding met een soort Hulk-look. En wat dacht je van de ultra-strakke bodysuits van Gaultier die Catwoman niet zouden misstaan? Dan is er nog de Techno-gothic look met metaal en latex van Gareth Pugh (zie foto) die doet denken aan Batman of the X-men. En wellicht herinner je je nog de lange elegante jurk van Armani met spinnenwebpatroon die perfect zou zijn voor een wel hele elegante Spiderwoman.
Deze en nog ruim 60 andere looks variërend van film-kostuums en avant-garde haute couture tot high performance sportswear van onder andere Alexander McQueen, John Galliano, Jeremy Scott, Pierre Cardin, Versace, Moschino, Dolce & Gabbana, Rick Owens, Three As Four, Julien Macdonald maar ook Nike kun je bezichtigen tot 1 september in het Metropolitan in New York. Voor meer informatie en openingstijden ga naar metmuseum.org.

Deel dit artikel
Back to top