Fashion

Ontbijt is belangrijk

Media &(sport)diëtiste Lenny Versteegden - ‘ONTBIJT als een keizer, lunch als een koning en diner als een bedelaar’
Het ontbijt is een onmisbare maaltijd die helaas vaak wordt overgeslagen: we nemen er geen tijd voor want hebben het ’s ochtends direct al ‘te druk’.
Een goed begin is het halve werk!
Veel mensen realiseren zich niet dat hun lichaam niet vanzelf functioneert. Net zoals je benzine in je auto doet, zo heeft je lichaam ook energie en voedingstoffen (brandstof) nodig om optimaal te kunnen functioneren. Gezond en slank blijven, je fit voelen en lekker in je vel zitten vraagt voedingsstoffen. Bovendien breng je je lichaam en daarmee je stofwisseling als het ware op gang.
Prestaties leveren
’S nachts zakt je bloedsuikerspiegel. Door ’s ochtends te beginnen met een goed ontbijt breng je de bloedsuikerspiegel op peil waardoor je betere prestaties kunt leveren en een optimale concentratie krijgt. Om te beginnen is dit niet geheel onbelangrijk in het verkeer maar daarnaast ook van belang in (zakelijke) gesprekken om lekker scherp en alert te zijn.
Tijd MAKEN
De verleiding kan groot zijn om zonder ontbijt te vertrekken ’s ochtends. Je hebt haast of ligt liever wat langer in bed. Maar je eerste maaltijd, na het opstaan, is belangrijk! Het ontbijt levert maar liefst 10-15% van de energie en voedingsstoffen die je dagelijks nodig hebt. Brood vormt daarin de basis. Een broodontbijt zorgt voor vrijwel alle voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft. Onderzoek wijst uit dat het tekort dat je hebt door het ontbijt overslaan te slaan, gedurende de rest van de dag bijna niet meer in kunt halen. Bovendien is de verleiding groot om op een later tijdstip te eten wat voor handen is, omdat je honger hebt. Dit zijn dan vaak ongezonde tussendoortjes die naar verhouding veel vet en energie bevatten, maar weinig vitamines en mineralen.
Wist je dat
8 op de 10 Nederlanders brood bij het ontbijt eet, daarop kaas of zoetigheid doet als beleg en dat vleeswaren op de derde plaats komen.
1 op de 2 Nederlanders een melkproduct gebruikt tijdens het ontbijt, 1 op de 10 Nederlanders iets van fruit of sap neemt, 1 op de 10 Nederlanders ontbijtgranen eet (zoals cornflakes of muesli), 4 van de 10 Nederlanders thee drinkt en 3 van de 10 Nederlanders koffie drinkt.
Tips & trics
Neem rust en tijd voor een ontbijt. Het is het begin van een energieke dag…kwestie van een kwartiertje eerder opstaan.
Leg een voorraadje brood in de vriezer aan en zorg voor een voorraadje kleinverpakkingen van melk/vruchtesap en water in de koelkast.
Neem je ontbijt eventueel mee voor onderweg.
Als je moeite hebt met ontbijten: neem een ontbijt in drinkvorm, volop verkrijgbaar!
Bescherm je tanden
Poets niet direct na het drinken van sinaasappelsap. Dit is een grote belasting voor je glazuur.
Meer tips van Lenny? klik hier.

Deel dit artikel
Back to top