Fashion

Slimane's Young American

Amsterdam - Dat er leven is na ontslagen te zijn als hoofdontwerper van het modehuis dat je in zes jaar tijd met zeer revolutionaire ontwerpen groot hebt gemaakt, bewijst Hedi Slimane. Afgelopen maart zorgde zijn wisseling van de wacht met Belg Kris van Assche voor modehuis Dior Homme voor het heetste modenieuws in tijden. Nog geen drie maanden later exposeert Slimane drie verschillende fotoprojecten in Berlijn (Sweet Bird of Youth), Lissabon (Costa da Caparica 1989) én vanaf 15 juli t/m 12 september in ons eigen Fotografiemuseum Amsterdam (FOAM).
'(Portraits of) Young American' is het meest recente fotografieproject van fotograaf, avant-garde artiest en modeontwerper Hedi Slimane. Slimane portretteerde voor (Portraits of) Young American diverse creatieven uit de artistieke scène in New York en trachtte hiermee de kunstgeneratie van nu vast te leggen. Young American bevat onder andere portretten van Dan Colen, Gardar Eide Einarsson, Ryan McGinley, Terence Koh, Nate Lowman, Dash Snow en Banks Violette.
Hedi Slimane behoort al jaren tot de wereldwijde creatieve gemeenschap van artiesten, filmmakers en popmuzikanten. Hij studeerde kunstgeschiedenis aan de Ecole du Louvre, werkte als ontwerper voor Yves Saint Laurent (1996-2000) en Christian Dior (2000-2007). Slimane fotografeert, ontwerpt meubels, is bezig met architectuur en grafisch ontwerp en maakt installaties. Bekendheid als fotograaf kwam al snel met de publicaties 'Berlin', 'Stage', en 'London – Birth of a Cult'. Kenmerkend voor de minimalistische zwart-witfoto's van Slimane is de weerspiegeling erin van zijn obsessie met muziek, en met name de 'new rock wave' stroming van de laatste jaren. Zijn werk is tentoongesteld in New York, Berlijn, Parijs en Zurich.
Hedi Slimane wordt niet alleen geroemd om zijn enorme invloed op de modewereld waar hij het mannelijke silhouet veranderde met zijn messcherpe en supersmalle ontwerpen voor Dior Homme maar ook voor zijn 'new male ideal'. Volgens de curator van de momenteel in Lissabon getoonde tentoonstelling 'Costa da Caparica 1989' (met foto’s die Slimane nam toen hij nog een tiener was): 'Hedi is at the crossroads of visual arts, youth culture, and the fashion world'...'(he has) a very relevant role in the emerging trends of the 21st century'.
Young American is van 15 juli tot 12 september te zien in FOAM, Keizersgracht 609, Amsterdam. Het museum is op maandag, dinsdag, woensdag, zaterdag en zondag geopend van 10.00 tot 18.00. Op donderdag en vrijdag van 10.00 tot 21.00. Entree bedraagt €7. De (groeps)tentoonstelling 'Sweet Bird of Youth' is nog t/m 31 augustus te zien in Galerie Arndt and Partners in Berlijn. Slimane's solo-tentoonstelling 'Costa da Caparica 1989' is nog t/m 9 september te zien in Ellipse Foundation of Contemporary Art, Lissabon.

Deel dit artikel
Back to top