Fashion

Veelbelovende modeweek

Parijs - Na New York, Londen en Milaan is het vanaf 25 februari de beurt aan Parijs. In de meest authentieke modehoofdstad van de wereld vindt t/m 4 maart de jaarlijkse modeweek plaats. Ruim tachtig ontwerpers, oftewel de crème de la crème van de hedendaagse 'high fashion' toont voor hooggeëerd publiek, hun prêt à porter collectie voor vrouwen; oftewel de meer draagbare lijn dan de haute couture, voor herfst/ winter 2007- 2008. Naast gedoodverfde favorieten als Chanel en Yves Saint Laurent zal het naar aanleiding van hun laatste, veelbesproken, futuristische shows ook dringen worden bij de collectiepresentaties van Balenciaga en Hussein Chalayan.
Beide ontwerpers ontketenden door middel van hun collectiepresentaties lente/zomer 2007, afgelopen september een voorzichtige revolutie binnen modeland. Veelgeprezen ontwerper Nicolas Ghesquière ontwierp voor Balenciaga een compleet glanzende collectie (denk: metalen broeken, brons en gouden tunieken, pailletten en jassen waarin lakleer verwerkt). In combinatie met het naar achter gestoken haar, de gestroomlijnde bril en vooral het silhouet van de kledingstukken, die bijna allen mannelijk aandeden door de ietwat verhoogde en brede schouders deed de collectie op z'n zachtst gezegd futuristisch, oftewel robotachtig, aan. Het deed de huidige mode waarbij het teruggrijpen naar kledingstukken uit vervlogen tijden centraal staat en die we al jaren achtereen zien, achterhaald overkomen.
Juist dergelijke overgang van de verwijzing in nieuwe mode naar oude mode - iets wat ontwerpers de laatste decennia hebben gedaan - en de komst van een nieuw, futuristisch tijdperk nam Turks - Capriotische ontwerper Hussein Chalayan in zijn lente/zomer collectie 2007 ter hand. Chalayan, die bekend staat om zijn veelal conceptuele en kunstige shows, presenteerde afgelopen september kleren die 111 jaar modegeschiedenis samenvatten. Hoe? Door middel van uitgekiende technologische techniek. Als grande finale van zijn modeshow liet hij een vijftal creaties het podium bekleden die als vanzelf wonderbaarlijk transformeerden. Van bijvoorbeeld een jurk uit 1895 naar een silhouet uit 1900 om in een Charleston jurk uit de jaren twintig te eindigen. Een andere outfit verandert van een jaren vijftig jurk in een futuristische Courrèges jurk uit de jaren zestig. De laatste creatie verdwijnt tot slot compleet in de bijbehorende hoed, waardoor een naakt model op het podium achterblijft. Chalayan: 'De collectie is geïnspireerd op hoe maatschappelijke gebeurtenissen de mode de afgelopen eeuw hebben beïnvloed en gevormd.'
Chalayan's presentatie bleek volgens de dames en heren modecritici meer nog dan een knipoog naar het verleden, een helderziende blik op de toekomst. Door het gebruik van verfijnde hedendaagse techniek luidde hij misschien zelf wel het vervolg op 111 jaar modegeschiedenis in.
Nieuwsgierigen met lef gaan op woensdag 28 februari om 20:30 zelf kijken in Carreau du Temple - 3 rue Dupetit Thouars, Parijs. Nicolas Ghesquière showt zijn herfst/wintercollectie voor Balenciaga op dinsdag 27 februari om 09.30 op een vooralsnog onbekende locatie. De Parijse prêt-à-porter week vindt van 25 februari t/m 4 maart plaats in Parijs, shows zijn alleen te bezoeken op uitnodiging. Het volledig programma is te vinden op Mode á Paris.com.

Deel dit artikel
Back to top