Fashion

Richard Kern: Action

Boek - De rebelse Amerikaanse filmmaker en fotograaf Richard Kern verblijdt en choqueert de wereld al sinds de jaren zeventig met zijn erotische getinte foto’s, video’s en films. De tegendraadse kunstenaar inspireerde met zijn werk jonge fotografen als, de misschien wel nog rebelsere, Terry Richardson en onlangs bracht uitgeverij Taschen het boek ‘Action’ over hem uit.
Richard Kern (1954) houdt van echte vrouwen: zonder pretenties, onopgemaakt en zonder kleren. Hij volgt de jonge vrouwen in hun huis van de tuin tot de keuken, naar de badkamer en de slaapkamer of in zijn eigen appartement in New York. ‘Action’ is een uitgave met bijna driehonderd pagina’s onthullende foto’s al denderend door het leven van Kern, die door vele energieke exhibitionistische dames wordt vergezeld.
Richard werd geboren in North Carolina en woont en werkt sinds 1979 in New York. In de jaren tachtig produceerde hij een serie korte films die nu gezien worden als belangrijk werk binnen de stroming ‘Cinema of Transgression’. In de jaren negentig ruilt hij het medium film succesvol in voor de fotografie, maar tussendoor regisseert hij wel nog even video’s voor o.a. Marilyn Manson en Sonic Youth. Zijn foto’s, die balanceren tussen het onschuldig seksuele getinte en pornografische, zijn eigenzinnig en soms choquerend. De rauwe ongeknutselde beelden worden zelfs door de modewereld gewaardeerd, wat blijkt uit het feit dat hij de laatste jaren voor vooruitstrevende (fashion)magazines als Purple, Nylon, Bon, Vice en Issue werkt.
Het boek ‘Richard Kern: Action’ kun je, inclusief DVD met een originele Kern film van een uur, voor € 29,95 bij de betere boekhandel vinden, waaronder Athenaeum in Amsterdam, Motta Kunstboeken in Eindhoven en Donner in Rotterdam.

Deel dit artikel
Back to top