Fashion

You Are My Favourite

Brussel - Kleren maken de man? Curator Didier Vervaeren gaat in de expositie 'You Are My Favourite' liever uit van de omgekeerde versie van het spreekwoord. In de in Brussel plaatsvindende tentoonstelling stelt hij in plaats van de kleding, de persoon die deze draagt of heeft gedragen centraal. Vervaeren: 'Veel meer dan op het eerste gezicht lijkt, weerspiegelt gedragen of bewoonde kleding de identiteit van wie ze kozen en ervan genieten. De deur van hun garderobe openen, is binnentreden in hun intimiteit om ze beter te leren kennen zonder ze, paradoxaal genoeg, werkelijk te ontmoeten.'
Bij de expositie van de ruim zeventig kledingstukken staan, behalve de persoonlijkheid van de eigenaar, ook sociologische, culturele en/of functionele aspecten centraal. Mode immers, aldus Vervaeren, is de culturele uitdrukking van het leven van een maatschappij die voortdurend verandert. Ze beïnvloedt de keuze van een welbepaald kledingstuk, die ingegeven wordt door codes die functioneel, professioneel, cultureel, sociologisch,... van aard kunnen zijn. Per tijdsperk veranderd deze en daarmee ook de kleding die dergelijke personen kiezen. Op deze manier behelsen de kledingstukken veel meer dan enkel een jurk of colbert.
Het is de tweede keer dat Vervaeren dergelijke tentoonstelling organiseert. Eerder bracht de Belg tachtig kledingstukken van befaamde Belgen tijdens het Brusselse stylistenparcours ten tonele. Op veel verzoek heeft de curator nu nog meer stukken verzameld en onder eenzelfde naam geëxposeerd.
'You Are My Favourite' vindt nog tot 28 december 2006 plaats in het Dexia Art Center, Schildknaapsstraat 50 Brussel. Het centrum is van di. t/m zo. van 11u. tot 18u. geopend. Toegang is gratis.

Deel dit artikel
Back to top