Fashion

Panerai: het horloge van dit momentWereldwijd - Misschien is het je al opgevallen..maar het horloge mag opvallen! Zeker bij de heren is een mooi horloge dit seizoen, maar eigenlijk altijd, een must! Geen goedkope hobby, wel een hele leuke. Opvallend is dat als je je eenmaal in de wereld van horloges verdiept, je leert details tot op de millimeter te waarderen. Panerai is een van de hotste merken van het moment. Niet alleen omdat het een tijdloos, stoer en tegen een stootje bestand klokje is, het horloge heeft ook nog eens een geschiedenis!
In 1860 richtte de Italiaanse technicus Giovanni Panerai in Florence een fabriek op die zich bezighield met het maken van diverse meetinstrumenten zoals barometers. Al snel werd Panerai de leverancier van precisie instrumenten voor de Italiaanse marine. Ditzelfde Italiaanse leger vroeg tijdens de eerste wereldoorlog (1914-1918) aan Panerai om dieptemeters te maken voor de marine. De dieptemeters moesten bestand zijn tegen de druk en kou van de diepzee. Deze meters waren extra special doordat ze ‘oplichtend’ waren doordat voor het eerst gebruik werd gemaakt van radioactieve materialen. Hier komt de latere typeaanduiding ‘Radiomir’ vandaan. In 1938 begint Panerai met de productie van het eerste horloge voor de Italiaanse marine de ‘Radiomir’. Het werd een ovale metalen kast met een 12mm dik glas dat kon worden vastgemaakt met een dikke rubberen band om de pols van de duikers.
De horloges waren populair bij de kikvorsmannen van de Italiaanse en Egyptische marine. De horloges werden voorzien van grote Arabische cijfers en oplichtende materialen om zo ook onderwater bij slechtzicht nog afleesbaar te zijn.
In 1949 krijgt Panerai patent voor de opvolger van de Radiomir; de ‘Luminor’, met een diameter van 47mm!, waarbij gebruikt wordt gemaakt van Tritium als oplichtend materiaal. Dit materiaal is veilig in gebruik in tegenstelling tot het eerder gebruikte oplichtende materiaal van de eerste Radiomir’s. Beide uitvindingen werden gepatenteerde handelsmerken van Panerai en tevens de naamgevers van de twee type horloges die Panerai maakt.
In 1993 komen de eerste modellen op de markt voor particulieren maar tot 1997 liep het merk eigenlijk alleen bij duikers, zeevaarders en piloten. Tot de horlogemode zich ontwikkelde en grote horloges een hit werden. Het Zwitserse juwelen concern Richemont nam het merk over en innoveerde het horloge met enkele hedendaagse technieken en stopte veel energie en geld in de marketing: Een klassiek hebbeding was geboren. Wij op de redactie zijn fan.
Een heel goed adresje, bekend onder diverse verzamelaars en liefhebbers om een mooi exemplaar te scoren, is juwelier Steiner in Maastricht. Ze hebben een enorme sortering in vintage, occasion en nieuwe zak- en polshorloges. Dit uitsluitend van de meest prestigieuze merken, waaronder Rolex, Patek Philippe, Panerai, Vacheron Constantin, Jaeger le Coultre, IWC, Breguet, Cartier en nog veel meer.

Deel dit artikel
Back to top