Fashion

Anita and 124 other portraits

Boek - Anita. Arnoud. Casette. Chloe. Chiara. Class of 1998. Claudia. Coat. Couture. Elsbeth. Father. Het is geen toeval dat de portretten in het boek 'Anita and 124 and other portraits' op alfabetische volgorde zijn geordend. Los van hun originele context versterken de beelden elkaar, zo menen de samenstellers en makers van de beelden in het boek, (mode)fotografen Anuschka Blommers en Niels Schumm. Befaamd werden ze eind jaren '90 dankzij deze portretten, nu zo ruw geordend in hun eerste boekwerk. Blommers/ Schumm: 'We zitten op de rand. Degene die de kleding draagt, vinden wij interessanter dan het kledingstuk.' Het leidde eind jaren '90 voor nuchtere evenals esthetische portretten en stills die ze voor zowel een keur aan internationale modetijdschriften als als autonoom werk maakten. Kwetsbaar, nuchter, esthetisch en realistisch zijn veelgehoorde omschrijvingen. Een gevolg van het gebruik van sobere en onbekende modellen in plaats van glamoureuze types. Verlangen, identiteit en perceptie noemen de fotografen zelf als thema's in hun werk. Aspecten die conventies binnen voornamelijk mode aan de kaak stelde.
Als gevolg bestaat nog steeds tweederde van het werk van Blommers/Schumm uit opdrachten binnen de (inter)nationale modewereld. Hoewel ook galleries en musea geïnteresseerd blijven. Onlangs presenteerde het duo hun eerste overzichtstentoonstelling in het Groninger Museum en fotografeerden ze vooraanstaande personen uit Christelijke organisaties voor de expositie 'De God van Nederland'. In 'Anita and 124 other portraits' zijn ze allen gebundeld. Viktor & Rolf naast Viviane, Rem Koolhaas naast Remote Control en Anton Corbijn naast Arnoud Holleman. Mode, kunst, fotografie? Context blijkt bij het werk van Blommers/ Schumm een ondergeschikte of misschien wel afleidende factor. Of zoals Domeniek Ruyters, auteur van een essay in 'Anita and 124 other portraits' betoogt: 'The photographs in this book present themselves, as though once freed from time they can show what they are really worth.'
'Anita and 124 and other portraits' door Blommers en Schumm is voor de prijs van € 35 onder meer verkrijgbaar bij Boekhandel Athenaeum. Hebben? Kijk bij WIN. good2b geeft 'Anita and 124 and other portraits' 3 x weg! De actie eindigt op 5 november.

Deel dit artikel
Back to top