Fashion

Dutch Design Week

Eindhoven - Voor de vijfde keer vindt van 21 t/m 29 oktober de Dutch Design Week plaats. Het hoogtepunt van het jaar voor iedere designliefhebber, want met maar liefst meer dan honderd exposities, lezingen, workshops, films en congressen is het het grootste designevenement van ons land. Zoals ieder jaar is Eindhoven (momenteel European Design Capital) het stralende middelpunt. Op zo’n veertig locaties in de stad, zoals diverse galeries, werkplaatsen en ateliers in de binnenstad, worden activiteiten georganiseerd. Het merendeel vindt plaats op vier centraal gelegen locaties in Eindhoven: Strijp-S, het Temporary Art Centre, het terrein van de Technische Universiteit en De Witte Dame.
Om een beetje orde in de ‘vormgevingschaos’ te scheppen, hebben we de leukste exposities, activiteiten en places to go voor je op een rijtje gezet. Dus ga er rustig voor zitten en stel zelf je eigen schema samen.
Graduation Galleries 2006: de nieuwe naam voor de afstudeershow van de Design Academy. Je kunt er werk zien van ruim 140 afgestudeerde designtalenten. De absolute aanrader van de Dutch Design Week, omdat van deze toonaangevende academie met trendgoeroe Li Edelkoort aan het hoofd, menig succesvol ontwerper is afgekomen. Marcel Wanders, Hella Jongerius, Piet Hein Eek, Kiki van Eijk, Maarten Baas: het zijn maar een paar namen van ex-studenten. Zien dus, dat nieuwe talent! De Graduation Galleries vindt plaats van 21 t/m 29 oktober. Dagelijks van 11:00 tot 18:00 uur. Entree € 10.
Debat ‘Design for All’: een debat waarbij de focus ligt op het belang van gebruiksvriendelijk ontwerpen. Design for All is een ontwerpstrategie die economische kansen biedt voor het bedrijfsleven. Want fraaie vormgeving in combinatie met gebruikscomfort, maakt een product of dienst aantrekkelijk voor een grotere doelgroep. Het debat vormt hiertoe de aanzet. Aan tafel zijn o.a. uitgenodigd: de directeur van Gazelle fietsen en het hoofd design van Hema. Dit kan nog spannend worden. Het debat vindt plaats op zaterdag 21 oktober van 13.30 tot 16.00 uur in de Raadzaal van het Gemeentehuis.
expo Copypaste History: een designproject dat voortbouwt op de begin dit jaar gehouden verkiezing van het beste Nederlands design van de twintigste eeuw. Inmiddels leven we echter in de 21ste eeuw en timmert een hele nieuwe generatie jonge ontwerpers flink aan de weg. In veel gevallen bouwen zij direct of indirect voort op de verworvenheden van de vorige eeuw. Er wordt naar hartelust gesampled en geassembleerd, er zijn knipogende copycats en serieuze navolgers. En dat is waar het om draait in Copypaste History. Je kunt werk zien van Fons Schiedon (multimedia), Joline Jolink (mode), Franke Elshout (fooddesign), Studio Ditte (productontwerp) en Machine (grafisch). Copypaste History kun je van 21 t/m 29 oktober bekijken in MU, geopend van 11:00 tot 19:00 uur. Entree is € 2.
Uitreiking Nederlandse Designprijzen: op zaterdag 21 oktober vindt de uitreiking plaats van De Nederlandse Designprijzen 2006 in het Klokgebouw, Strijp-S. Het programma begint met een mini-seminar. Tijdens Design Nu gaan keynote sprekers: Jeroen Verbrugge, Tom Dorresteijn, Janus Smalbraak, Paul Mijksenaar en Frans van Mourik in op de commerciële kracht van design. Vervolgens kun je genieten van een feestelijk designbuffet, de uitreikingsceremonie van designprijzen en de avond eindigt met een spetterend feest. Dit event begint om 15.30 uur duurt tot 01.00 uur. Kosten zijn € 119. Inschrijven is verplicht (info@nederlandsedesignprijzen.nl).
Naast deze grootschalige activiteiten zijn er kun je ook een hoop interessante kleinere activiteiten verwachten. Bijvoorbeeld: de Design Etalage Route in de binnenstad, een tijdelijk Design Restaurant met een bijzondere inrichting door bekende en onbekendere ontwerpers, de Young Designers Network Showroom met diverse modeshows, theater- en muziekvoorstellingen en de bijzondere expositie Yksi meets Rietveld. Het TAC (Temporary Art Centre) is met haar multidisciplinaire GoTAC programma dé creatieve ontmoetingsplek van Dutch Design Week. Je kunt hier overnachten in speciaal ontworpen hotelkamers van de TACinn, een bezoekje brengen in de spannend vormgegeven TACsi's, een 'mobiel' hapje eten bij Street Food of naar de film in de drive-in bioscoop. Kortom: er is een hoop leuks te beleven in Eindhoven! Als je niks wilt missen, kun je kijken op de site van de Dutch Design Week voor de complete programmering.

Deel dit artikel
Back to top