Fashion

De Gracieuse

Den Haag - Velen proberen te strijken met de eer. Maar het was niet Avenue en ook niet Ariadne, die de titel van allereerste Nederlandse modetijdschrift mag dragen. Opgericht rond de tijd dat in Parijs Charles Frederic Worth zich de eerste officiële modeontwerper van de wereld mocht noemen, is ook De Gracieuse in het leven geroepen. Al in 1862 verscheen de eerste uitgave van het mode- en handwerktijdschrift dat zich al snel manifesteerde als een succes onder een snel groeiend publiek van modebewuste dames. In het Gemeentemuseum in Den Haag is t/m begin november een volledige uitgave van De Gracieuse te vinden. Ook is het modetijdschrift gedigitaliseerd en op de website van Het Geheugen van Nederland; een grote digitale verzameling van illustraties, foto's, teksten, films en audiofragmenten van eigen bodem, gepubliceerd.
Tot het einde van publicatie in 1936 gold de Gracieuse als een uitgebreid handboek voor ware modeliefhebbers. De modevoorbeelden waren over het algemeen geïnspireerd op de mode die in Parijs gedragen werd. Afgebeelde modellen waren geschikt voor alle uren en gelegenheden van de dag en varieerden van eenvoudige japonnen tot avondtoiletten en van onderkleding tot reiskleding of sportkleding. Mode voor de man kwam slechts mondjesmaat aan bod. De kindermode werd meestal in een aparte aflevering behandeld. Als handwerktijdschrift bevatte De Gracieuse voorbeelden van haakwerk, breiwerk en verschillende borduurtechnieken. De voorbeelden dienden voor de versiering van kleding en schoeisel, maar ook voor allerlei voorwerpen in en om het huis.
De collectie De Gracieuse omvat in totaal 32.000 pagina’s tekst en zwartwit- afbeeldingen, 963 radeerbladen en 1200 kleurafbeeldingen.
Tot begin november is het modetijdschrift te zien als onderdeel van de kostuumcollectie, in het Gemeentemuseum in Den Haag. Een selectie is te bekijken via geheugenvannederland.nl. Het Gemeentemuseum is geopend van di. t/m zo. van 11u. tot 17u. Entree bedraagt €8.

Deel dit artikel
Back to top