Fashion

Stephen Jones '1'

Londen - Zijn werk omschrijvend als 'beyond fabulous, of course!' behoort Stephen Jones tot een van de meest flamboyante hoedenontwerpers van de afgelopen decennia. Door Italiaanse modekoningin Anna Piaggi; stijlicoon, redactrice voor de Italiaanse Vogue en verwent hoedendraagster, veelvuldig in de internationale schijnwerpers geplaatst, maakt de Engelsman ook daarvoor al furore door in 1984 de eerste hoedenmaker te zijn die samenwerkte met ontwerpers uit de Parijse voorhoede. Voor Jean Paul Gaultier, Thierry Mugler en Comme des Garçons maakte hij uitbundige ontwerpen, hoewel altijd in de lijn van de collectie. Vorig jaar vierde Jones zijn 25- jarig jubileum in de Londonse winkel van voormalig werkgeefster Rei Kawakubo (Comme des Garçons). Het beviel Jones zo goed dat hij deze maand een exclusieve collectie voor Dover Street Market ontwierp. Gepresenteerd in de vorm van een installatie genaamd 1, is elke hoed uniek.
Stephen Jones werd geboren in 1957, voltooide de opleiding modeontwerpen aan het Londonse Central Saint Martins in 1979 en kreeg direct de opdracht een hoedencollectie te ontwerpen voor Fiorucci, Een jaar later opende hij zelf een hoedenwinkel in de Londense wijk Covent Garden, die als magneet werkte op de 'club kids' van de nachtclub New Romantic' en op popsterren uit die tijd als Visage, Culture Club en Spandau Ballet. In 1984 vertrok hij naar Parijs om te werken voor ontwerpers als Jean Paul Gaultier en Claude Montana. Tegenwoordig staat Jones voornamelijk bekend om zijn revolutionaire, flamboyante ontwerpen voor prêt- à- porter en haute- couturelijnen van John Galliano, zowel voor Galliano's eigen merk als voor Christian Dior. In 1990 werd zijn imperium uitgebreid met twee nevenlijnen, Miss Jones en Jonesboy en in Japan worden onder licentie van Jonesgirl hoeden, sjaals, zonnebrillen en handtassen geproduceerd. Daarnaast is Jones adviseur voor de make- up lijn van Shiseido. Zijn speelse, kunstige en vooral originele hoedenontwerpen worden gedragen door onder meer Bjork en The Rolling Stones. Zijn werk is te zien in diverse musea, waaronder het Londense Victoria en Albert Museum en het Louvre in Parijs.
'1' is nog t/m begin november te zien en te koop in Dover Street Market, 17-18 Dover Street, Londen. DSM is van maandag t/m zaterdag geopend van 11u. 18u. Op donderdag van 11u. tot 19u. Ontwerpen van Stephen Jones zijn vooralsnog niet in Nederland te koop.

Deel dit artikel
Back to top