Fashion

Plastique Fantastique

Leeuwarden - Plastique Fantastique. Die twee woorden roepen direct al een hoop associaties op. Van het complete lichaam van Marijke Helwegen tot de borsten van Pam en van het botoxgezicht van Connie Breukhoven tot de ooglidcorrectie van je buurvrouw. Het project Plastique Fantastique, dat je tot 29 oktober in Leeuwarden kan bekijken, gaat over de invloed van de media op het nu heersende schoonheidsideaal. Een heel actueel vraagstuk, denk maar aan de commotie die er is ontstaan in Spanje door op de Fashion Week te dunne modellen van de catwalk te weren.
Voor het project werkte kunstcollectief SUBstitution met volslanke modellen als reactie op de verheerlijking van slankheid als hét ideaal door de media. In de kostuums die verschillende ontwerpers speciaal voor dit kunstproject maakten, is veel gebruik gemaakt van kunststof materialen als tafelzeil, ballonnen, latex en tape. De materialen staan symbool voor lichaamscorrectie, valse schoonheid en een plastic waarheid. Alle modellen dragen pruiken, die de fictieve wereld ontstaan door media-invloed, symboliseren. In de expositie kun je foto’s en kostuums bekijken.
Om de discussie op gang te brengen en te prikkelen hebben alle creaties titels die verwijzen naar teksten op verpakkingsmaterialen van producten en kreten uit de media. SUBstitution wil hiermee zijn creaties op ludieke wijze onder de aandacht brengen en laten zien dat deze kreten niet meer dan gebakken lucht zijn. De ultieme manier om invloed uit te oefenen.
SUBstitution is een kunstcollectief dat bestaat uit vier ruimdenkende jongeren. Naast de vaste leden werkt de groep veel op projectbasis samen met andere enthousiaste creatives. Reden voor deze samenwerking: de artistieke geest van henzelf én van (verborgen) creatief talent ontplooien, dit talent begeleiden en hen een kans bieden om de ontstane creaties te exposeren.
Je kunt deze confronterende, maar interessante expositie bekijken in de hoofdvestiging van de bibliotheek (Wirdumerdijk 34) in Leeuwarden. Openingstijden: maandag en donderdag van 12.30 tot 17.30 uur, dinsdag en vrijdag van 10.00 tot 17.30 uur én van 19.00 tot 21.00 uur, op woensdag van 10.00 tot 17.30 uur, zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur en op zondag van 14.00 tot 17.00 uur. Entree is gratis.

Deel dit artikel
Back to top