Fashion

BLVD Modeprijs

Amsterdam - Na de treurige dood van de Robijn Fashion Award in 2004, is er naast de ietwat coutureske Frans Molenaar prijs, weer een prijs in Nederland aanwezig die als doel heeft jong en onbevangen modetalent te promoten. De BLVD Modeprijs, een initiatief van het tijdschrift dat onder de noemer 'glossy met inhoud' al 14 jaar kunst, mode en journalistieke interviews combineert voor de hoger opgeleide vrouw, wordt vanavond voor de derde keer uitgereikt in Amsterdam.
Afgaande op eerdere winnaars van de prijs, Erik Frenken; hoofdontwerper bij Viktor & Rolf en Claes Iversen; momenteel exposerend in het Historisch Museum Rotterdam en als tweede eindigend bij de Frans Molenaar prijs 2006, beloofd het winnen van de prijs de finalisten een hoopvolle toekomst.
Bestaande uit vijf ontwerpers uit leeftijdsklassen tussen de 21 en 33, afkomstig van kunstacademies van Maastricht tot Arnhem, zijn de collecties van de vijf talenten, aan de hand van hun beschrijvingen, net zo uiteenlopend te noemen als leeftijd en studiestad.
Zo liet Marielle van de Ven (21) zich voor haar collectie 'Little Girls Growing Up' inspireren door kleine meisjes in te grote schoenen en te grote kleren. Van de Ven: 'Het is een controversieel onderwerp, kleine meisjes, maar doordat ik het iets vreemds meegeef, is het niet seksueel'. Igor Nougaev (33) kiest liever voor Grace Jones als inspiratiebron, die in zijn ogen staat voor het thema van zijn collectie 'Paradoxen in Harmonie': de leeftijdsloze versmelting van mannelijk en vrouwelijk. 'Vrouwen moeten tegenwoordig sterk en zelfbewust zijn, maar er wordt ook van ze verwacht dat ze dat ze spannend en vrouwelijk blijven. Ik probeer de twee te combineren in mijn collectie.' Iets wat ook Django Steenbakker (21) doet. Geinspireerd op Christina Aguilera echter, in plaats van Grace Jones, maar ook bij Steenbakker's collectie 'Bella Vendetta' staat een overgang centraal. Hij haalde zijn inspiratie uit een roman over vier Italiaanse moeders die zich bij de maffia aansluiten. De plotselinge overstap van zorgzame huisvrouw naar keiharde zakenvrouw vormde de basis. Tobias Konrath (25) heeft waarschijnlijk het meest met de laatste groep vrouwen. Zijn collectie 'Future Noir' is gebaseerd op films als Blade Runner en Sin City. Konrath: 'Ik heb geprobeerd door kleur en vormgebruik de futuristische ontwerpen uit de jaren zestig en tachtig te eren. Het is een combinatie van tijdperken in een donkere, modieuze verpakking'. Totaal anders dan de fantasiewereld van Merel Boers (25). Haar collectie genaamd 'A Journey To Miss Blackbirdy's World' bestaat uit sprookjesachtig witte jurkjes met zelfontworpen zwarte print; een kwaliteit die ze op deed als grafisch ontwerper. Boers: 'Ik hoop dat mensen door mijn kledingstukken even kunnen ontsnappen aan de realiteit. Ik heb mijn fantasie uitgedrukt in illustraties, en die vormen de basis voor de kleding die ik maak. Zo kunnen mensen even in mijn wereld kijken.'
Of Boers fantasiëen juryleden Ingeborg de Roode, conservator Industriële vormgeving bij het Stedelijk Museum, Wendela van Dijk, eigenaar van twee Rotterdamse modezaken, Erik Frenken- inderdaad; voormalig winnaar van de BLVD Modeprijs-, onder leiding van BLVD's chef mode Geert- Jan Renzen, bevalt, wordt vanavond in de Amsterdamse Sugar Factory bekend gemaakt. Helaas kunnen alleen genodigden bij de finaleshow aanwezig zijn. Maar niet getreurd, nieuwsgierigen surfen vrijdag om 15u. naar good2b.com voor een verslag en bekendmaking van de winnaar.

Beeld: Claes Iversen voor BLVD (2005)
Deel dit artikel
Back to top