Fashion

Luchtige mode tijdens Airworld

Amsterdam - De uniformen van vrijwel alle luchtvaartmaatschappijen hebben tegenwoordig een zakelijke ‘look’. Dat was in de jaren zestig en zeventig wel anders, toen mini-jurkjes en felle kleuren de toon zetten bij de stewardessenkleding. In de decennia daarvoor had het kostuum zich van een soort verpleegstersoutfit tot een echt uniform ontwikkeld, dat in de jaren zestig en zeventig dus tijdelijk een frivolere vertaling kreeg. Om een impuls te geven aan de eigentijdsheid van steward(essen)kleding en -accessoires vroeg het Stedelijk Museum CS in het kader van haar huidige expositie Airworld (oud-)studenten Mode van de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam om hiervoor nieuwe ideeën te ontwikkelen. De opdracht was om een toekomstgericht beeld neer te zetten, zonder direct aan toepasbaarheid door een bestaande luchtvaartmaatschappij te denken. Recentelijk zijn de winnaars van de 'Mode in de Lucht' ontwerpwedstrijd bekend gemaakt. De beginnersprijs werd toegekend aan Marie Burlot. De prijs voor de gevorderden ging naar Kluckova.Brown (Monika Kluckova en Melanie Brown). Beide ontwerpen en een selectie van de overige inzendingen, zijn nog tot en met 5 november te zien als onderdeel van de tentoonstelling ‘Airworld’, die naast stewardessenoutfits uit de afgelopen decennia ook bestek en begwijzering van terminal of servies laat zien, oftewel een beeld van de historie van de luchtvaart, met de nadruk op de ontwikkelingen die design en architectuur hebben doorgemaakt.
30 studenten en recent afgestudeerden maakten een collectie van drie outfits, waarin zij hun concept uitwerkten. Onder de deelnemers bevonden zich alle eerste en tweedejaars, een deel van de eindexamenkandidaten en negen afgestudeerden. De jury, bestaande uit Aziz Bekkaoui (ontwerper), Milou van Rossum (modejournalist Volkskrant) en Ingeborg de Roode (conservator Stedelijk Museum) koos uiteindelijk de twee winnende ontwerpen.
In het juryrapport staat over de ontwerpen van Marie Burlot: ‘De jury was onder de indruk van de variatie in de kleine collectie en de professionele uitvoering. De knipoog naar de veiligheid van het vliegen kon de jury wel waarderen.’ Over het ontwerp van Kluckova.Brown schrijft de jury in haar rapport: ‘Het concept is even eenvoudig als sterk. De op het papier gedrukte pictogrammen (met betekenissen als ‘geen granaten aan boord’ en ‘pas op voor opstijgende vliegtuigen’) leggen een duidelijke relatie met de luchtvaartindustrie.’
Dit laatste ontwerp wordt door de gastvrouwen en -heren in de tentoonstelling gedragen en is als patroon te koop in de museumwinkel.
De expositie Airwold waarin de ontwerpen van Marie Burlot en Klockova.Brown kun je dagelijks van 10.00 tot 18.00 uur bekijken in Stedelijk Museum CS in Amsterdam. Entree bedraagt € 9. De winnende jurk van Kluckova.Brown in je kast? Kijk bij WIN. good2b geeft 5 x een patroon van de jurk weg!

Deel dit artikel
Back to top