Fashion

Mode In Zwart - Wit

Leeuwarden - De tentoonstelling 'Mode in zwart - wit', t/m 1 januari 2007 te zien in het Fries Museum in Leeuwarden laat zwart-wit beelden zien van ruim honderd jaar lang Friese kostuums (1860-1960).
Naast zwart-wit foto’s bestaan ook getekende en geschilderde portretten van vrouwen die dagelijks het kostuum hebben gedragen. De originele kledingstukken die op de foto’s te zien zijn, vormen samen met foto’s en schilderijen de textielopstelling ‘Mode in zwart-wit’.
Aan de hand van sterk vergrote zwart-wit en enkele kleurenfoto’s wordt een beeld gegeven van bijzondere kleding van bekende en minder bekende mensen in Friesland. Mejuffrouw Hieke Lamminga uit Makkum liet zich omstreeks 1910 op de foto zetten met drie vriendinnen in de Friese kostuums van haar voorouders. Hieke zelf draagt op de foto een kostuum met Duitse muts uit 1780. In 1935 schonk ze alle kleding die op de foto staat aan het Fries Museum. Sindsdien is die vaak te zien geweest. In de nieuwe textielopstelling is de foto samen met de kleding te zien.
Er is een foto van Pieter Jelles Troelstra samen met zijn gezin te zien. De man die na zijn verkiezing als ‘grootste Leeuwarder aller tijden’ in de kranten heeft gestaan, draagt een wandelkostuum met een strohoedje. Zijn vrouw, Nynke van Hichtum, draagt een modieus hoedje met een grote veer. In de textielzaal van het museum is het tafereel op de foto geënsceneerd met kleding uit de collectie.
Daarnaast staat het galakostuum van een hoogwaardigheidsbekleder. Op de grote zwart-wit foto zien we voormalig Commissaris van de Koningin van Friesland, de heer Linthorst Homan die een bord van Makkumer aardewerk overdraagt aan de Sjah van Perzië die in 1959 een bezoek bracht aan Nederland. Op de foto draagt Linthorst Homan een soortgelijk galakostuum. Op de achtergrond zit Koningin Juliana aandachtig te luisteren.
Op de foto’s is te zien dat Friese vrouwen de mode op de voet volgden terwijl ze wel het traditionele oorijzer bleven dragen. Behalve de authentieke foto’s en kleding zijn in de nieuwe textielopstelling schilderijen, speelgoed en merklappen opgenomen.
'Mode In Zwart - Wit' is nog tot 1 januari 2007 te zien in het Fries Museum, Turfmarkt 11, Leeuwarden. Het museum is geopend van dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00. De toegangsprijs bedraagt €6.

Deel dit artikel
Back to top