Fashion

Another Company

Utrecht - Fotograaf, ontwerper, grafisch vormgever en art- director, Joachim Baan is het allemaal. Binnen Another Company, een speelplaats voor stijl, kleur en vorm, bestaan de disciplines naast elkaar. Met twee soloexposities, de uitgave van een fotoboek en aanvragen voor modeseries in internationale tijdschriften, is het side project uitgegroeid tot een professionele testruimte.
'In mijn werk probeer ik emoties los te krijgen, mijn eigen en andermans grenzen te verleggen: het mag een beetje pijn doen, zolang het maar esthetisch verantwoord is'. Want, autodidact Joachim Baan (1979) kan slecht tegen lelijke dingen, tegen matige vormgeving en sneue reclames die voor veel te veel geld zijn gemaakt voor onwetende klanten. Binnen zijn huidige full- time baan als art- director en grafisch vormgever bij ..,Staat, een bureau dat grensverleggende (marketing)concepten creëert, probeert Baan dan ook de grensgebieden tussen kunst en commercie te verkennen. Nike, Heineken en de Amsterdamse club Vuong zijn voorbeelden van opdrachtgevers.
Onder vrij werk van Baan, dat behalve een uitlaatklep voor zijn honger naar creativiteit ook een inspiratiebron is voor commercieel werk, valt onder meer het boekwerk 'For As Long As I Can't Remember'. De publicatie, vol dromerige, melancholische beelden waarbij de geur van regen en bloemen op een warme zomeravond niet moeilijk voor te stellen is, is de samenvatting van een vierjarig fotografisch dagboek. En er is meer. Een stickerproject genaamd 'Don't Believe', dat mensen attendeert op de hoeveelheid klakkeloze aannames die ze per dag maken en 'Another Gift', een kleine oplage zeefdrukken die willekeurig naar een aantal bekenden werd gestuurd, zijn voorbeelden. In een van de laatste projecten van Baan, 'Another Shirt', speelt de multidisciplinair vormgever in op de huidige tijden van oorlog en onzekerheid. Aan de hand van het thema 'Victorious' heeft Baan de mooie, trotse en uiterlijke kant van strijd in drie verschillende t- shirts gevisualiseerd. Geïnspireerd? In de multiculturele wijk Lombok in Utrecht kan het werk van Joachim Baan in levende lijve worden aanschouwd. In de trant van eenzelfde thema maakte hij een compositie van wegvliegende vogels, getiteld 'Everything Will Be Ok'.
'For As Long As I Can't Remember' is verschenen in een gelimiteerde oplage van 1.000 stuks. Het fotografisch boekwerk en 'Another Shirt' is te koop via Another Company. Kijk voor verder te surfen eerst bij WIN, good2b geeft een 'Victorious' long sleave t-shirt weg!

Deel dit artikel
Back to top