Fashion

Lee 'album van de week': Broadcast

Op mijn rug liggend op bed, voel ik dat er een kleine frons op mijn voorhoofd verschijnt. Hoe het kan dat de naald van mijn platenspeler nu al weer verrot is? Had ik net niet een nieuwe naald er op gezet...? Niet dat het naar is, het stofferige krasgeluidje klinkt wel comforting, of nostalgisch: misschien zelfs wel zo nostalgisch dat ik mezelf even terug waan in d’n tijd. En dan weer flashbacks krijg naar futuristische tijden. De distortion doet de plaat zelfs ten goede en zo krijgt ie een nog fantasierijkere sfeer...
Het is goed te horen dat Broadcast flink geinspireerd is door de jaren 60, liedjes als Black Cat klinken als de perfecte soundtrack voor een ouwe roadmovie. Ook krijg ik zin om in het gras te liggen met een sprietje gras in mijn mond. Zangeres Trish Kinnan heeft de meest dromerige stem die ik ooit gehoord heb, lief, zacht en zo ontzettend puur. De knersende synthesizers die haar partner James Cargill en eronder zet maken je misschien ietwat schizofreen: Kraftwerk achtige synths begeleiden de melodramatiek, die op zijn beurt weer voortgaat op een monotone beat.
Sinds 1997 maakt Broadcast al platen, met een enigszins arty en voor sommigen een moeilijk te begrijpen geluid. Ooit begonnen ze met een band van zes, door de jaren heen zwakten ze af tot een duo. Die ‘afzwakking’ is eigenlijk totaal de verkeerde benaming, want het in dit najaar gereleaste Tender Buttons klinkt krachtiger en verfijnder dan ooit. Het lijkt of Trisch en James nu helemaal gevonden hebben wat ze zochten. Prachtige composities, geweldige melodien, dromen zul je hiervan...vooral bij Tears in the Typingpool. Ook een album om je op regenachtige zondagen inclusief condens op de ramen mee te vermaken, probeer maar eens de teksten te ontcijferen... Van ingewikkelde woord- en zinspelingen is Broadcast dan ook niet vies. Het album is niet zonder reden vernoemd naar een bundel van Gertrude Stein. De Amerikaanse Gertrude Stein maakte op een wat experimentele wijze gedichten: haar gedachten schreef ze allemaal aaneen op, zonder een logische opbouw, zodat er een fragmentarisch werk ontstond. Zo is dat ook bij Broadcast’s Tender Buttons, meezingend vraag je je af waar een tekst nu eigenlijk over gaat. Over Amerikaanse soldaten in Irak en over zwarte katten, maar nergens en nooit wordt je een mening opgedrongen. Broadcast legt alles in jouw handen, zij creatief met uw gedachten en maak uw eigen verhaal van elk afzonderlijk nummer. Zo besteed je je zondag ook nog eens nuttig.
Om het geluidsbeeld compleet te maken, klinkt een beetje als Ladytron, Goldfrapp, Lali Puna, Sigur Ros en the Cardigans. Snap!
(Frederieke Janssen) Het album van Broadcast kan je nu bestellen bij ‘Lee into music’ op good2b.com

Deel dit artikel
Back to top