Fashion

Street Lab FashionshowAmsterdam - In de aanloop naar het straatmode festival, dat voor september 2006 in Amsterdam gepland is, ontwikkelen jonge creatieven met steun van de Premsela Stichting nieuwe ideeën op het gebied van straatmode, cultuur en identiteit. De projecten worden binnen een 'street lab’ gerealiseerd en laten actuele straatmode zien. Aan Street Lab nemen deel: Ankie vd Wetering & Agnetha Karijodinomo van na-no.nl, Kim Leemans & Merel Wicker, Brigitte Hendrix, Leyp, Annouk Post, Yamandu Roos, Farida Sedoc en Sonia Batovrina van Dashiki, Tessa Schippers en The Sewing Room..
Zomer 2006 is het nog lang niet, maar op 1 december zal Street Labzichzelf alvast presenteren in 11, Post CS, Amsterdam!
Jongeren zijn van toenemend belang in de ontwikkeling van vormgeving. Ze zijn zeer modebewust, niet alleen qua kleding. Ze bedienen zich van accessoires en omringen zich met producten om vorm te geven aan hun identiteit. Het laatste decennium zijn er wereldwijd binnen jongerenculturen bijzondere en expliciete stijlen ontstaan, welbekend onder de noemer ‘streetfashion’. Inmiddels is de term een containerbegrip geworden om stijlen die 'all over the world' ontstaan te vermarkten. De modecollecties en -producten die ontstaan als reactie op dergelijke stijlen - of daarop geïnspireerd zijn - worden vaak met ‘streetwear’ aangeduid. De Premsela Stichting richt zich expliciet op 'streetfashion', mode die ontstaat op straat: puur, rauw, reactief en door jongeren zélf voortgebracht.
Het straatmode festival dat voor de zomer van 2006 in Amsterdam gepland is, is bedoeld om de rijkheid en diversiteit van actuele kledingsstijlen aan een groot publiek te tonen. Tijdens dit evenement presenteren jongeren uit verschillende delen van de wereld hun eigenzinnige creaties. Het festival wordt een combinatie van modeshows, muziekoptredens, film en documentaire, ateliers, workshops en masterclasses. Cultuurfabriek in Amsterdam is het projectbureau, dat het evenement in opdracht van de Premsela Stichting voorbereidt. Donderdag dus alvast een voorproefje, van 20.00 tot 22.00 uur in 11! Entree is gratis!

Deel dit artikel
Back to top