Fashion

Interview: studenten Amsterdam Fashion Institute

De Concept & Branding-studenten aan het amfi Bas Hagelstein (20) en Roos Bremer (21) organiseerden in juni tijdens het cultureel festival van de Universiteit van Amsterdam op het Binnengasthuisterrein en in de Melkweg twee modeshows met ontwerpen van studenten en afgestudeerden van het amfi. Op de catwalk waren onder andere ontwerpen te zien van Bregje Gevaert, Sylvia de Boer, Gwendolyn Noltes en Tanja van Wijk. Een fotograaf van good2b was bij de modeshow (check de pix bij pictures onderdeel) en dit was een mooie aanleiding om in gesprek te gaan met bovengenoemden. Locatie: Café Cox. Drank: 4 koffie verkeerd, 8 rode wijn en 2 witte wijntjes.
Om te beginnen bij de organisatie, Bas en Roos dus. Ze moesten het doen zonder noemenswaardig budget, of eigenlijk geen budget. Daartegenover stond wel alle (creatieve) vrijheid. ‘Via vrienden en bekenden hebben we alles geregeld, zoals stylisten, visagisten, fotografen, modellen en natuurlijk ontwerpsters van onze opleiding’, aldus Roos. ‘Dat kostte alleen echt heel veel tijd’, voegt Bas eraan toe. But it was worth it! ‘Een hele leerzame ervaring,’ volgens beiden.
De ontwerpen van de inmiddels afgestudeerde Bregje werden onder meer gebruikt tijdens de show. Haar eindexamencollectie had ze hiervoor uit de kast getrokken en deze aangevuld en geupdate voor de show. Haar ontwerpstijl noemt ze minimalistisch. ‘Ik maak liever een jas die mooi zit dan iets uit 100 stukjes’, aldus Bregje. En haar favoriete ontwerpers? ‘Japanners en Belgen; Yohji Yamamoto, Martin Margiela en Comme des Garçons, dat zijn wel mijn favoriete ontwerpers.’
Een andere ontwerpster Tanja van Wijk, met de specialisatie textielontwerpen, heeft haar collectie deels zelf gebreid. En wie zijn haar favoriete ontwerpers? ‘Wie ik heel inspirerend vindt is Dries van Noten, vanwege zijn stofgebruik. Het vormgebruik van Yohji Yamamoto, Comme des Garçons en Vivienne Westwood vindt ik ook heel interessant,’ aldus de vierentwintigjarige Tanja. Nog dromen/wensen? ‘Ik zou heel graag mijn eigen label willen hebben, misschien een eigen winkeltje, je weet maar nooit.’
Ontwerpster Sylvia de Boer zoekt in haar ontwerpen naar een spanningsveld met betrekking tot draagbare edgy fashion met een sportief tintje. ‘In het algemeen vind ik dat geïdealiseer van een Miu Miu bloemetjesjurk maar bullshit.’ Geen bloemetjesjurk dus voor haar maar eerder iets van Volcom, Burton, Jeenyus en H&M.
De laatste ontwerpster is Gwendolyn Noltes die haar afstudeercollectie presenteerde onder de naam ‘The New Spirit’: Multipurpose mannencollectie. Geïnspireerd door Art Nouveau heeft ze kleding ontworpen die een mix van sportief en zakelijk is met fris kleurgebruik. ‘The New Spirit is de uitkomst voor mannen die wat anders durven te dragen en die niet bang zijn om op te vallen.’ Echt favoriete ontwerpers heeft ze niet. Haar reactie hierop:‘ik heb zelfs regelmatig mijn vraagtekens bij de gevestigde modeontwerpers. Waarom vindt iedereen John Galliano zo fantastisch? Sorry, maar zijn bouwwerken zijn over de top en uiterst onpraktisch. Van mij mag hij in het circus gaan werken....ja, wat is mode?’ Dat blijft de vraag inderdaad.
(Dennis Mijnheer)

Deel dit artikel
Back to top