Fashion

10x schandalige jurken

Iedere actrice en popster weet: een spraakmakende jurk is hét middel om nog wat extra aandacht naar je te trekken. Een decolleté dat tot de navel reikt of een paar kilo vlees dat om het lichaam is gedrapeerd; het is allemaal prima, als het maar choqueert. Fashionscene zet de tien meest 'schandalige' jurken uit de geschiedenis voor je op een rij!

1890: Marchesa Luisa Casati, ooit de rijkste erfgename van heel Italië, verschijnt aan het einde van de 20e eeuw in een letterlijk schitterende creatie op een groots bal. De jurk van couturier Charles Frederick en de larger than life accessoires veroorzaken het nodige geroezemoes onder de overige feestgangers. Maar hé, signora Casati is anno 2012 wel mooi nog steeds een inspiratiebron voor modehuizen als Chanel en Marchesa.

10x

1955: Marilyn Monroe is momenteel hotter dan hot. De biopics vliegen ons om de oren en  celebs kopiëren haar look maar al te graag. De outfit die we het vaakst spotten? De witte halterjurk uit 'The Seven Year Itch' natuurlijk! Deze little white dress heeft de actrice onsterfelijk gemaakt, maar het schijnt ook dat 'ie haar een huwelijk heeft gekost. Hubby Joe DiMaggio zou de scène waarin de jurk omhoog wordt geblazen schandalig hebben gevonden en even later met haar hebben gevochten. Drie weken later gaat het stel uit elkaar.  

10x marilyn monroe

1983: Katharine Hamnett mag wel de uitvindster van het (politieke) statement T-shirt worden genoemd. De ontwerpster uitte haar ongenoegen over bepaalde kwesties door trefzekere slogans op haar ontwerpen te printen. Teksten als 'Choose Life', 'Worldwide Nuclear Ban Now' en 'Save the World' sieren met name in de eighties menig trui en T-shirt dress. Op de onderstaande foto zie je Hamnett samen met Margaret Thatcher. Zoek de verschillen!

10x

1984: Tijdens de jaarlijkse MTV Video Music Awards ziet twintiger Madonna er alles behalve like a virgin of als een brave bruid uit. Gehuld in een ondeugend bruidsjurkje begint ze haar optreden boven op een wedding cake, om uiteindelijk al kronkelend op de vloer te eindigen. Het aanwezige publiek had vast nooit kunnen bedenken dat Madge bijna drie decennia later nog steeds de boel wakker weet te schudden!

10x madonna

1994: Laat het maar aan Elizabeth Hurley over om aandacht te genereren voor een filmpremière. Voor de eerste publieke uitvoering van 'Four Wedding and a Funeral' wringt de actrice zich in een sexy veiligheidsspeldenjurk van Gianni Versace. De toenmalige partner van Liz, hoofdrolspeler Hugh Grant, lijkt geen problemen te hebben met het feit dat alle flitsen van de paparazzi eens niet voor hém zijn bedoeld.

10x elizabeth hurley

2000: En ja hoor, we komen meteen aan bij de tweede Versace creatie uit dit overzicht. Deze keer is het een jurk om het lijf van Jennifer Lopez, die twaalf jaar geleden het wereldnieuws haalt. Het ontwerp is eigenlijk enorm ordi - dat zal iets te maken hebben met de transparante stof met palmboom printje, het enorme decolleté en de hoge split -, maar op de een of andere manier komt J.Lo ermee weg.

10x jennifer lopez

2001: Geen jurk die zo vaak is geparodieerd als het Marjan Pejoski ontwerp dat zangeres Björk heeft gedragen op de rode loper van de Academy Awards. De eigenzinnige IJslandse is overigens een groot fan van Iris van Herpen. De ontwerpen van deze Nederlandse designer zijn niet zo 'schandalig' als de lijdende zwaan, maar minstens zo bijzonder!

10x bjork

2004: Tijdens de halftime show van de Super Bowl kijken miljoenen en miljoenen mensen - inclusief Justin Timberlake - lijdzaam toe hoe Janet Jackson's versierde tepel uit haar jurk plopt. Beide performers beweren tot op de dag van vandaag dat dit alles nooit de opzet is geweest, maar wij denken daar anders over. Die ene nip-slip heeft overigens vele onderzoeken, boetes en een acht jaar durende rechtszaak opgeleverd.

10x janet jackson justin timberlake

2010: "I am not a piece of meatIt's about standing up for what we believe in... pretty soon we're going to have as much rights as the meat on our own bones." Dat is volgens Lady Gaga de boodschap geweest achter haar vleselijke jurk die ze draagt tijdens MTV's Video Music Awards. Goed bedoeld of niet, naast PETA-achtige organisaties en vegetarische groeperingen heeft iedereen een mening over Mother Monster na haar verschijning in dé vleesjurk.

10x lady gaga vleesjurk

2010: Politiek correct, dat is M.I.A. niet en dat zal ze waarschijnlijk ook nooit worden. 
De rapper schrijdt over de red carpet van de SCREAM 2010 Awards in een vrolijk beprinte niqab (een gezichtsbedekkende sluier) en abaya (een ruimvallende jurk). Het is niet geheel toevallig dat ze in deze outfit verschijnt, vlak nadat er in Frankrijk een verbod op hoofddoekjes is ingevoerd.

10x

Welke van bovenstaande jurken vind jij het meest 'schandalig'?

Na het lezen van dit artikel zin gekregen in nog meer fashionable lijstjes? Wij voorzien je er graag van!
- 10x favoriete sieradenmerken van de celebs
- 10x modebloopers van mannen
- 10x behind the scenes bij modebedrijven

Deel dit artikel
Back to top