Fashion

Background check: Irving Penn

In onze nieuwe rubriek 'Background check' delen we de highlights en dieptepunten uit het levensverhaal van mode-iconen met je. Denk hierbij aan gevierde ontwerpers, toonaangevende editors, wereldberoemde fotografen en trendsettende stylisten. Uiteraard mogen de meest fantastische creaties van de persoon in kwestie niet ontbreken. Deze week: fotograaf Irving Penn. 



irving penn

Irving Penn aan het werk

Het model in een fabulous outfit, een witte achtergrond en een camera, dat is alles wat Irving Penn (1917-2009) nodig had tijdens een shoot. Geen bombastisch decor, gigantische stellage voor belichting of een leger aan assistenten. Hij had zijn eigen stijl - 'aesthetic copyright' noemt Vogue het - en wordt gezien als de grootste fotograaf van de 20e eeuw. Fashionscene verdiept zich in het leven van deze grootheid op het gebied van (mode)fotografie!

irving penn

irving penn

irving penn

Irving Penn komt ter wereld in Plainfield, New Jersey, als oudste van twee broers. Zijn ouders zijn horlogemaker en verpleegkundige, een schilder is wat hij zelf wil worden. Na z'n studie aan de Pennsylvania Museum School of Industrial Art verricht hij zowel in zijn thuisland als tijdens meerdere reizen het nodige schilderwerk.

Halverwege de jaren veertig komt Penn bij Vogue terecht als fotograaf. Hij zal hier maar liefst zeven decennia blijven 'hangen'. Zijn later wereldberoemde portretten maakt hij bij voorkeur in een speciaal gebouwde set. Personen die door hem worden gekiekt drukt hij een hoekje in en hij dwingt ze bijna hun ziel bloot te leggen voor de lens. Met verbluffende foto's als resultaat. Onder meer Marlene Dietrich, Audrey Hepburn, Jane Fonda en Nicole Kidman weten hoe het is om model te staan voor Irving Penn.

irving penn marlene dietrich

Marlene Dietrich

irving penn nicole kidman

Nicole Kidman

Maar och, de fashion editorials en 158 (!) Vogue covers die hij schiet zijn minstens zo betoverend.

irving penn

irving penn vogue cover

irving penn

irving penn

irving penn

irving penn vogue

irving penn

irving penn vogue

irving penn

irving penn vogue

Wij zetten enkele opvallende weetjes over Irving Penn onder elkaar:

- Hij mocht vanwege een slechte hartconditie niet het Amerikaanse leger in. Maar met de American Field Service kon hij toch dienen in Italië, Oostenrijk en India.

- Naast mode en filmsterren fotografeerde hij net zo lief make-up, eten en bloemen.

- Er zijn in de loop der jaren vele tentoonstellingen gewijd aan zijn werk, waaronder in het Amerikaanse MoMA.

- In 1958 benoemt Popular Photography hem tot een van World's Ten Greatest Photographers.

- Hij combineerde graag negentiende-eeuwse technieken met moderne snufjes.

- De vrouw van Penn, het van oorsprong Zweedse model Lisa Fonssagrives, was eerst zijn mentor.

irving penn

irving penn make-up

Ook hebben we nog een paar inspirerende quotes door en over Penn voor je:

- Bazin Anna Wintour was absoluut fan van hem: "I saw I was getting a picture that no other photographer could give us, a picture that brought a strength, a surprise, and to be honest, a kind of greatness to the magazine. He was there to set the standard of excellence, to make that breathtaking image that stops you in your tracks." 

- En nog een grappige van haar, toen hij nog leefde: "Penn is one of the best of the many good things connected to Vogue. He is 80, stubborn, uncompromising, infuriating and incapable of taking a bad picture."

- Penn over zijn modekennis aan het begin van zijn carrière: "I didn’t know Balenciaga from a baseball player."

- Over zijn houding ten op zichte van zijn modellen: "I don’t think I was overawed by the subject. I thought we were in the same boat."
 
- Over zijn shoots die niet shoots mogen heten: "We don’t call them shoots here. We don’t shoot people. It’s really a love affair."
 
- Over een goede foto: "A good photograph is one that communicates a fact, touches the heart, and leaves the viewer a changed person for having seen it; it is in one word, effective."
 
Kende jij het werk van Irving Penn al?
Deel dit artikel
Back to top