Fashion

Jackie Kennedy Onassis: ladylike stijlicoon

Parels om de hals, een gigantische zonnebril op de neus, de handen gehuld in witte handschoentjes en een pillbox hoedje op de keurig gekapte lokken. Dat is hoe we de vrouw van John F. Kennedy, Jacqueline Kennedy Onassis, nog steeds voor ons zien. Fashionscene vertelt je alles over Jackie O.’s leven en haar iconische stijl!



Jackie O. geportretteerd door Andy Warhol

Jacqueline Lee Bouvier, zoals Jackie O. bij haar geboorte heet, is bij ons minstens zo bekend als haar man. En dat terwijl eega John F. Kennedy de 35e president van de Verenigde Staten was! Deze faam heeft de voormalige first lady vooral te danken aan haar geweldige, uitgesproken stijl. Een stijl die evolueerde van high fashion mantelpakjes en accessoires naar seventies ensembles met een New York sausje.



De hoedjes, parels, handschoenen...



... giga zonnebrillen ...



... en nog meer klassieke looks van Jackie O. 


Weetje: Jackie siert meerdere malen de cover van Time en verschijnt veelvuldig in de Amerikaanse Vogue.



Jackie Kennedy Onassis (1929-1994) groeit op in Southampton, New York. Vader John Bouvier is werkzaam op Wall Street en huismoeder Janet Norton Lee is de dochter van een tycoon op het gebied van onroerend goed. Al vanaf haar eerste levensjaar zit ze regelmatig op de rug van een paard. Met als gevolg dat ze tien jaar later menig paardrijdwedstrijd wint. Verder doet ze aan ballet, gedichten schrijven, schilderen en lezen. Ja, dit dametje is al op jonge leeftijd een bezige bij!

Weetje: Jackie’s vader vertelt haar als ze jong is dat het hebben van een goede stijl je tot een échte Bouvier maakt.

Samen met haar ouders en zusje Caroline Lee woont de jonge Jacqueline in schitterende huizen en wordt ze continu omringd door bedienden. Op school leert ze zich als een voorbeeldig dametje te gedragen. Iets wat later natuurlijk van pas zou komen. Als tiener vertrekt ze naar Parijs, waar ze een liefde voor kunstgeschiedenis ontwikkelt. Hierna spendeert ze nog de nodige jaren in Amerikaanse universiteiten en ze blijkt onder meer een groot schrijftalent te zijn. Na haar afstuderen wijst ze - onder druk van haar moeder - een functie bij Vogue af (!) en neemt ze een interviewbaan bij de Washington Times-Herald aan. In diezelfde tijd date ze congreslid John Fitzgerald Kennedy. Deze charmante man komt eveneens uit een succesvolle familie.



Tortelduifjes Jackie & John

Jackie en John trouwen in het najaar van 1953 en een decennium later beginnen ze op succesvolle wijze met de presidentiële campagne. Amerikanen voelen zich aangesproken door hun jeugdige energie en het optimisme dat ze uitstralen. De kledingkeuzes van de inmiddels zwangere Jackie houden de journalisten binnen en buiten de modewereld flink bezig. Sommigen vinden haar Franse outfits van Givenchy, Balenciaga en Chanel een groot succes, anderen menen dat haar stijl te posh is voor de ‘gewone’ Amerikaan.

Weetje: In 1957 krijgt het picture perfect stel na een miskraam dochtertje Caroline.



Jackie O. op haar trouwdag, in een jurk van Ann Lowe



Campagne voeren!



Jackie met hubby en dochtertje op het strand

Na de inauguratie van haar man in 1961 stapt Jackie naar modelegende Diana Vreeland voor kledingadvies. Bovendien wordt Oleg Cassani ingeschakeld. Deze Hollywood lieveling is voortaan hoofdverantwoordelijk voor alle White House outfits. Hij produceert originele ontwerpen, maar maakt ook ‘stiekem’ kopieën van designers uit Parijs. Langzaamaan willen steeds meer Amerikaanse vrouwen een look à la Jackie. Ook tijdens buitenlandse trips wordt Jackie toegejuicht vanwege haar chique verschijning.



Meneer en mevrouw Kennedy op de dag van de inauguratie

Nog tot lang na de tragische dood van JFK in 1963 blijft Jacqueline in de spotlights staan, en dan niet alleen vanwege haar fashion sense. Zo blijft ze hard werken op cultureel gebied en zet ze zich veelvuldig in voor goede doelen. Daarnaast blijft haar huwelijk met de Griekse Aristotle Socrates Onassis niet onopgemerkt. Nu, toch flink wat jaren later, is Jackie O. nog steeds een groots stijlicoon. Wij hebben zo’n idee dat ze dat voorlopig ook nog wel zal blijven!

Wat vinden jullie van de stijl van Jackie Kennedy Onassis?

Deel dit artikel
Back to top