Fashion

Terug in de tijd met: het badpak

Hoewel we voor een trip naar het zwembad of de kust meestal naar de bikini grijpen, willen we het badpak natuurlijk niet overslaan. Iconische filmsterren droegen 'm en hij siert nog steeds covers van de grootste modebladen. Fashionscene gaat daarom terug in de tijd met het badpak!







Badpak covers: Vogue Paris (februari 2012) met Daria Werbowy, Vogue China (juni 2012) met Doutzen Kroes en V Spain (voorjaar 2012) met Saskia de Brauw

Het badpak is een stuk swimwear dat voornamelijk wordt gedragen door vrouwen van alle leeftijden. Op de professionele waterratten van het andere geslacht na natuurlijk. Je draagt het badpak om in te zwemmen of in te zonnen op het strand. In tegenstelling tot de bikini bedekt 'ie doorgaans de gehele buik. Sommige dames vinden het een fijn dat ze op deze manier hun buik niet met de rest van de wereld hoeven te delen, andere vinden een badpak simpelweg praktischer. Want gênante situaties - denk aan verloren topjes en afgezakte broekjes - zijn met een bathing suit verleden tijd!



Dita von Teese



Global Street Snap



Eres campagne SS2012
 
Aan het begin van de jaren 1800 bewegen steeds meer mensen zich richting kust, om zich daar aan het water te vermaken. Dit is mede te danken aan de introductie van de spoorwegen. Reizen wordt makkelijker en het strand dus verleidelijker. Maar waarin te dobberen? Het badpak biedt uitkomst.

Hoewel badderen in de zee een populaire bezigheid is in die tijd, is het nog steeds gebruikelijk om de huid zo licht mogelijk te houden. Een sun kissed skin is absoluut geen optie. Naast een ruimvallend badpak draagt men ook shawls, handschoenen en hoedjes om het lichaam te beschermen tegen zonnestralen. Veel vrouwen laten gewichtjes in de zomen naaien, zodat het kledingstuk niet onverwachts omhoog vliegt en de benen onthult.

Halverwege de 19e eeuw worden de zogenaamde bathing machines geïntroduceerd: kleine huisjes op wielen waarin vrouwen zich omkleden. De mobiele strandhuisjes kunnen richting het water worden getorkken door paarden. Vrouwen dragen meerdere lagen kleding over badpakken, voordat ze zich in de bathing machines omkleden en aan de golven wagen. Tegen het einde van deze eeuw dragen jonge vrouwen steeds vaker moderne badpakken. Nou ja, modern... Het zijn zwarte, wollen jurkjes tot op de knie met gepofte mouwen, inclusief sailor kraagje Uiteraard dragen ze hieronder nog een broek.



Bathing machines en dames in sailor zwempakken

Rond 1900 zijn er nog meer badgasten aan de internationale kusten te spotten en er wordt regelmatig gedoken. De onhandige badkostuums in Victoriaanse stijl mijdt men liever. Er is behoefte aan een nieuw type swimwear dat praktisch, comfortabel én verhullend genoeg is.

Op een gegeven moment mogen vrouwelijke atleten meedoen aan wedstrijden op zwemgebied, dus ook zij hebben zwempakken nodig die niet loodzwaar zijn en continu opbollen. Badpakken worden daarom strakker en strakker. Maar het is vooral gedurende de roerige jaren twintig dat het badpak er hedendaags uit begint te zien en ook meer kleur begint te krijgen.

badpak retro

Een rits badpakken uit de jaren '20

badpak retro

In de jaren '20 moet nog worden gecheckt of je zwempak niet te kort is...




Vrouwen in de jaren '40 gehuld in pakken (oké, eentje in een bikini)

 
In diezelfde periode vertelt de Amerikaanse Vogue haar lezeressen dat "the newest thing for het sea is a jersey bathing suit as near a maillot as the unwritten law will permit." En als de modebijbel vertelt dat iets hip is, dan gaat iedereen natuurlijk rennend naar de winkels!

Vanwege de introductie van de bikini is het badpak al een aantal decennia niet meer zo populair als in de jaren '20. Maar we willen toch wat bewijzen aanvoeren om aan te tonen dat dit item nog steeds onmisbaar is! Allereerst: een aantal iconische badpakken. Van het rode exemplaar van Pamela 'Baywatch' Anderson tot het pin-up model van Elizabeth Taylor.



Bo Derek en Farrah Fawcett



Elizabeth Taylor


 
Pamela Anderson in 'Baywatch' en Tyra Banks

En dan nog een paar prachtige exemplaren, vers van de Spring-Summer 2012 catwalks. Vooral de varianten met flink wat kleur, printjes en één schouder zien we veelvuldig voorbij komen. Maar ook het bandeau badpak of eentje met subtiele cut-outs blijven we sehr shön vinden.



Tommy Hilfiger en Chanel SS2012

bottega veneta badpak

Bottega Veneta SS2012

badpak spring-summer 2012

Adama Paris en Marc Jacobs SS2012

Draag jij wel eens een badpak? Of grijp je toch liever naar de bikini?
Deel dit artikel
Back to top