Fashion

John Galliano: geliefd en omstreden

Zo hoog als John Galliano jarenlang op de modeladder stond, zo hard donderde hij er in februari 2011 af. De hele heisa die ontstond rondom een filmpje van een tierende en beledigende Galliano zal jullie niet ontgaan zijn. Hoewel we het verschrikkelijk vinden wat hij allemaal heeft uitgekraamd, willen we toch nog eens benadrukken hoe belangrijk hij is geweest voor de fashion business.







Het levensverhaal van Juan Carlos Antonio Galliano-Guillén begint op 28 november 1960 in Gibraltar. Daar woont hij tot zijn zesde met vaderlief Juan, Spaanse moeder en twee zussen. Hierna verhuist het volledige gezin naar Engeland voor meer werk. Ze vestigen zich met z'n vieren in het zuiden van Londen, om later nog een paar keer te verhuizen. De kleine John groeit op in een strict rooms-katholieke omgeving en is erg verlegen.

Mama Anita doceert flamenco dansen en steekt haar zoon dagelijks in z'n mooiste outfits, zelfs voor een trip naar lokale winkeltjes. Zijn extravagante looks en creatieve neigingen zorgen ervoor dat hij veelvuldig wordt gepest door klasgenoten. Gelukkig is zijn situatie heel anders als hij les krijgt aan Central Saint Martins College of Art and Design. De eerste collectie die hij maakt voor deze studie wordt helemaal opgekocht door de prestigieuze winkel Browns! In 1984 studeert hij er met vlag en wimpel af in modeontwerp.



John Galliano in 1984 en 1992

Hij richt direct zijn eigen merk op en start langdurige samenwerkingen met Amanda Harlech (dan stylist voor Harpers and Queen), schoenenontwerper Patrick Cox en hoedenmaker Stephen Jones. Hij huurt een studio in Londen en geniet met volle teugen van het nachtleven van de Britse hoofdstad. Na een hele rits financiële partners afgewerkt te hebben gaat hij in Parijs op zoek naar meer financiële steun en een sterke klantenkring.



Al járen lopen celebs met John Galliano weg

Na zijn eerste show tijdens Paris Fashion Week gaat John Galliano failliet in 1989. Hij verhuist definitief naar Parijs om om daar z'n zaken op orde te krijgen. Vanaf 1993 gaat alles in sneltreinvaart weer de goeie kant op. Hij heeft de zegen van Anna Wintour en vergaart steeds meer naamsbekendheid binnen de hoogste modekringen. De eerstvolgende collectie die hij showt is een grand succès.

















Prachtige looks uit verschillende collecties van John Galliano's eigen merk

Weetje: Galliano ontwerpt in 1991 gewaagde kostuums voor Kylie Minogue's Let's Get to It Tour.



Een piepjonge Kylie Minogue gehuld in John Galliano

De kunsten van John Galliano blijven dus niet onopgemerkt en vanaf juli 1995 mag hij aan de slag bij Givenchy als creatief hoofd. Een half jaar later presenteert hij de eerste Couture collectie voor het modehuis, die wordt bejubeld. Nog geen twee jaar later verhuist Galliano naar het minstens zo toonaangevende Dior, waar hij Gianfranco Ferré vervangt. De vacature bij Givenchy vult de eveneens Britse Alexander McQueen in.



Givenchy Fall 1996 couture by John Galliano

De komst van Galliano bij Dior is het begin van een modetijdperk. Dat zijn eerste Couture show samenvalt met het vijftigjarig jubileum van het merk, op 20 januari 1997, kan dan ook haast geen toeval zijn. Seizoen in, seizoen uit komt hij met fantasierijke collecties op de proppen. Er is altijd veel kleur te zien, tailoring, gigantische strikken op finalejurken, vrouwelijke vormen en de decors zijn out of this world. Make-up wonder Pat McGrath verzorgt de minstens zo over de top beauty looks.

Weetje: Galliano wint in 1987, 1994, 1995 en 1997 de prijs voor Britse designer van het jaar. De vierde keer moet hij zijn prijs delen met Alexander McQueen. Ook is hij benoemd tot Comander of the Order of the British Empire (2001) en Chevalier in the French Legion of Honour (2009).

















Enkele Dior looks die Galliano voor het merk ontwierp

In februari 2011 gaat alles mis. Sinds zijn veroordeling - vanwege de antisemitische opmerkingen die hij naar het hoofd van een paar vrouwen slingert in een Parijse bar - en ontslag bij zowel Dior als zijn eigen merk is het relatief stil gebleven rondom de designer. Maar kortgeleden is daar verandering in gekomen! Er gaan geruchten over een klus voor Schiaparelli en hij schijnt gespot te zijn met Anna Wintour én haar rechterhand Grace Coddington tijdens geheime meetings. We zijn benieuwd!

Wil jij Galliano terug in de fashion bizz of heeft hij geen recht meer op een plekje na zijn grote misser? 

Deel dit artikel
Back to top