Fashion

Terug in de tijd met: de kokerrok

Hij heeft een keurig imago, maar stiekem is 'ie ook best sexy: de kokerrok. Fashionscene spot de pencil skirt overal - zowel op als naast de catwalk - en heeft er ook al een aantal in de kast hangen. Hoog tijd dat we terug in de tijd gaan met deze strakke rakker!


Lee Oliveira

De geliefde kokerrok is een nauwsluitende rok met een rechte cut. Doorgaans valt 'ie net onder de knieën en voor extra wandelgemak zit er vaak een kleine split aan de achterkant of zijkanten. Voordat we verder ingaan op de allereerste kokerrok, hebben we het even over de Westerse voorganger van dit curve hugging item: de hobble skirt. Deze rok dateert uit de periode vóór de Eerste Wereldoorlog en is in feite een kokkerrok die tot aan de enkels reikt. Je kunt je wel voorstellen dat enigszins comfortabel lopen in dit kledingstuk niet echt een optie was!


Jurk met hobble skirt uit het begin van de 20e eeuw
 
Designer Christian Dior introduceert in de late jaren '40 de enige echte kokerrok. Deze knielange rok is veel strakker dan de A-lijn rok, die onderdeel uitmaakt van zijn New Look uit de fifties. De Fransman meent dat men toe is aan iets nieuws na alle narigheid die de oorlog met zich mee heeft gebracht. Lange rokken, een ieniemienie taille en luxe stoffen moet vrouwen alle ellende doen vergeten. Ook past de look van Dior perfect bij het idee dat vrouwen na de oorlog weer de rol van huisvrouw op zich moeten nemen, in plaats van dat ze in de fabriek staan te werken.


Een in kokerrok gehulde Marilyn Monroe in de fiftiesDe kokerrok is nog steeds een belangrijke troef voor modehuis Dior
 
De pencil skirt wordt al snel enorm populair, vooral onder vrouwen die in kantoren werkzaam zijn. Ladies matchen 'm met een fijn gebreide sweater of een colbertje. De look is helemaal af met een basic panty, een paar goede pumps en een beeldige ketting of broche. In de sixties dragen jonge meiden hun kokerrokken op casual manier, bij voorkeur met preppy loafers.
 
De kokerrok is al een tijdje een flinke streetstyle hit. Op blogs als Stockholm Streetstyle en The Sartorialist zie je ze in verschillende vormen voobij komen: felgekleurde exemplaren uitgevoerd in leer, de denim variant met gaten erin, eentje van satijn met een heftig tropenprintje of een sportieve versie in donkere tinten.


Stockholm Streetstyle, The Fashion Wire en Garance Doré


Who What Wear


The Sartorialist, Style Bistro, Stockholm Streetstyle en Mr. Newton


Stockholm Streetstyle

Voor de kokerrok fans onder ons: komend najaar is 'ie ook nog hipper dan hip. Wat dacht je van een peplum rok van Burberry of een psychedelic Jeremy Scott rokje in alle kleuren van de regenboog?

Tip: Draag je graag kokerrokken? Oefen dan vooral op de kleine(re) stappen die je moet zetten en een auto in- of uitstappen. O ja, en laat die fiets maar staan.   


Jeremy Scott, YSL, Jason Wu en Dolce & Gabbana FW12


Burberry FW12


Preen, Dsquared2, Alberta Ferretti en Marni FW12

Draag jij wel eens een kokerrok?
Deel dit artikel
Back to top